Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana radionica u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za integraciju INSPIRE direktive u pravni sistem Crne Gore“

Objavljeno: 11.10.2019. 19:48 Autor: Ministarstvo održivog razvoja i turizma

U Crnoj Gori u periodu od 8. do 10. oktobra ove godine održana je radionica u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za integraciju INSPIRE direktive u pravni sistem Crne Gore“, koji se realizuje u okviru bilateralne tehničke pomoći Slovenije Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji, odnosno pristupnih pregovora za Poglavlje 27.

Radionicu je otvorila rukovoditeljka Direkcije za horizontalno zakonodavstvo u Direktoratu za životnu sredinu Brankica Cmiljanović, dok su ekspertkinje Irena Ažman i Mateja Urbančič prenijele slovenačka iskustva uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka.

Teme koje su bile u fokusu radionice odnosile su se na normativni i praktični dio, metapodatke, Geoportal, eProstor, identifikaciju potreba, uloga i odgovornosti, važnost međuinstitucionalne saradnje i novousvojene Odluke EU o monitoringu i izvještavanju - Commission implementing decision (EU) 2019/1372 of 19 August 2019 implementing Directive 2007/2/EC of the European Parliament and of the Council as regards monitoring and reporting (notified under document C(2019) 6026).

Pored predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma, na radionici su učestvovali i predstavnici Agencije za zaštitu prirode i životne sredine i Uprave za nekretnine.

Projekat „Jačanje kapaciteta za integraciju INSPIRE direktive u pravni sistem Crne Gore“ realizuje se organizovanjem radionice u Crnoj Gori i studijske posjete predstavnika crnogorskih institucija Ljubljani. Takođe, ovaj projekat ima za cilj razmjenu iskustava i dobre prakse u transpoziciji i primjeni INSPIRE direktive.

Planirana posjeta Ljubljani ima savjetodavni karakter u cilju uspostavljanja infrastrukture prostornih podataka.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?