Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bogdanović - Garajev: Slijedi potpisivanje programa o saradnji ministarstava kulture Crne Gore i Azerbejdžana

Objavljeno: 26.10.2019. 17:17 Autor: Ministarstvo kulture
mkuMinistar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović susreo se danas u Bakuu sa ministrom kulture u Vladi Republike Azerbejdžana Abulfasom Garajevim.

Tokom susreta, razgovarano je o mogućnostima jačanja saradnje dvije države na planu kulture, budući da su bilateralni odnosi Crne Gore i Azerbejdžana prijateljski i sadržajni.

U tom pogledu, ministri Bogdanović i Garajev konstatovali su kako su zadovoljni činjenicom da je došlo do intenziviranja saradnje izmedju institucija kulture. To se, kako je naglašeno, prije svega odnosi na zajednički rad Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" i Nacionalne biblioteke Azerbejdžana u okviru Konferencije evropskih nacionalnih biblioteka, te Crnogorske kinoteke i azerbejdžanskog Davlat film fonda.

Današnji sagovornici posebno su istakli značaj rada Kulturno - ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgorici, naglasivši kako postoji obostran interes da u tom sadržaju ubuduće budu još češće organizovani raznorodni programi iz oblasti kulture.

Ministar Bogdanović kazao je kako je dosadašnja saradnja dobra osnova za naredni period, uputivši ministru Garajevu poziv da posjeti Crnu Goru, te da tom prilikom, kako je dodao, bude potpisan i Program o saradnji ministarstava kulture dvije države.

Ministar Garajev istakao je kako podržava pomenutu inicijativu, predlažući da prilikom njegove posjete Crnoj Gori bude detaljnije koncipiran program zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture. Takođe je istakao i da mu je izuzetno drago što su azerbejdžanski umjetnici u sve većem broju zastupljeni u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da crnogorski umjetnici budu što više prisutni na azerbejdžanskoj kulturnoj sceni.

Ministar Bogdanović govorio je i o saradnji na planu afirmacije kulturne baštine dvije države. On je kazao kako upis azerbejdžanskog ćilima na UNESCO listu nematerijalne baštine može biti korisno iskustvo i za Crnu Goru, tim prije jer postoji inicijativa za kandidovanje izrade bihorskog ćilima na pomenutu listu.

U tom kontekstu, ministar Garajev kazao je kako bi u Muzeju ćilimarstva u Bakuu mogla biti upriličena prezentacija bihorskog ćilima, pri čemu su subjekti iz Azerbejdžana u potpunosti spremni da prenesu iskustva u vezi sa procesom kandidature svojih ćilima na UNESCO listu.

Tokom razgovora, zaključili smo da postoji izuzetan prostor za jačanje saradnje u oblasti kulture. Od posebnog je značaja što su prvi koraci na tom planu već napravljeni, ali vjerujem da razdoblje intenzivnih aktivnosti tek predstoji. U tom pravcu, ministru Garajevu sam predložio da tokom njegove posjete Crnoj Gori potpišemo Program saradnje naših ministarstava kulture, čime bi i formalno započeli široku saradnju - počev od nekih zajedničkih zanata koji pripadaju nematerijalnoj baštini obje države, sve do filma, književnosti i drugih oblasti - izjavio je ministar Bogdanović.

Sastanku je prisustvovao i Željko Radulović, otpravnik poslova u kancelariji Crne Gore u Republici Azerbejdžan.

MINISTARSTVO KULTURE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?