Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade za RTCG: Crnogorska ekonomija bilježi impozantan rast, imamo preko 30.000 novih radnih mjesta

Objavljeno: 30.10.2019. 02:21 Autor: Kabinet predsjednika Vlade Crne Gore
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je u intervjuu Radio televiziji Crne Gore (RTCG) da u ove skoro pune tri godine, naša ekonomija bilježi impozantan rast jer je rasla po prosječnoj stopi od 4,9 odsto.

„Rekao bih da postoji više razloga za takav trend u našoj ekonomiji. On je rezultat prije svega posvećenosti same Vlade i njenoga tima, ali i svih aktera koji učestvuju ekonomskom životu Crne Gore“, rekao je premijer Marković i istakao ozbiljnu reputaciju naše države na globalnom finansijskom i ekonomskom tržištu. 

U prilog tezi o uspješnosti ekonomske politike, predsjednik Vlade je kazao da je smanjen poreski dug za preko 190 miliona eura u odnosu na 1. januar 2017 godine, a istovremeno je po osnovu reprograma poreskog duga naplaćeno do devetog mjeseca ove godine 58 miliona eura.

„Plan nam je da iduće godine naplatimo između 15 i 20 miliona eura. Stabilizovali smo naše finansije lokalnih samouprava, smanjili smo dug lokalnih samouprava za preko 11 miliona eura i sada lokalne samouprave redovno izmiruju svoje obaveze po zakonu. Istovremeno smo naplatili preko 260 miliona eura novih izvornih prihoda u okviru toga 160 miliona eura više od planiranog. Naš Kapitalni budžet, kao najsnažnija razvojna komponenta Vlade ove tri godine je iznosila preko 850 miliona eura“, rekao je predsjednik Marković i dodao da prostora za novi pomak i kvalitet ima.

Kritike da rast ne doprinosi ozbiljnom razvoju ekonomije, premijer je okarakterisao apsolutno nerazumljivim, primitivnim i bizarnim. Podsjetio je da je za dvije i po godine smanjena stopa nezaposlenosti za preko osam odsto.

„Dakle, mi smo u martu 2017. godine imali stopu nezaposlenosti 22,7%. U januaru 2017. godine broj zaposlenih je bio 177.000 u Crnoj Gori. Krajem devetoga mjeseca [2019. godine] stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori je 14,3%, a broj zaposlenih krajem septembra u Crnoj Gori je preko 205.000, s tim što smo u avgustu imali broj zaposlenih 215.000“, rekao je premijer Marković.

Dakle, benefiti su ozbiljni a razlozi zbog kojih se to želi kompromitovati su jasno politički: „Ovoj Vladi i ovoj politici se ne želi uspjeh, svaki uspjeh se mora u prvom danu kompromitovati“.
Komentarišući ljetnju turističku sezonu, premijer je rekao da je ona bolja od prošlogodišnje koja je bila rekordna, a da kada je u pitanju zimska turistička sezona snažan doprinos treba da da izgradnja skijališta na Bjelasici koje obuhvata pet opština.

INFRASTRUKTURA NA AERODROMIMA JE NA NEDOPUSTIVO NISKOM NIVOU

Na pitanje o prednostima valorizacije aerodroma u Crnoj Gori, premijer Marković je kazao da se taj nesporan ekonomski i razvojni resurs što prije stavi u funkciju razvoja zemlje.

Ne sporeći kvalitet menadžmenta u Aerodromima, koji bilježi sve bolje finansijske rezultate, premijer Marković je rekao da nije stvar u tome da li će biti milion ili dva miliona eura više prihoda već da se unaprijedi aerodromska infrastruktura koja je na nedopustivo niskom nivou za onaj trenutak u kojem se Crna Gora nalazi i za njene ekonomske ambicije.

„Dakle, u pitanju je infrastruktura, u pitanju je potencijal i kapacitet, a ne samo upravljanje. Naravno drugo važno pitanje to koncesije je avio dostupnost. Moramo Crnu Goru učiniti dostupnijom širom planete – od Amerike, Evrope, Azije, više nego što je to danas“, rekao je predsjednik Vlade i istakao da će postupak za davanje koncesije biti transparentan i da će koncesiju će dobiti najbolja kompanija, sa najvećim potencijalom, ne samo investicionim nego i operativnim.

Komentarišući protivljenje SD-a valorizaciji aerodroma, premijer je rekao da ni u jednom trenutku nije poremetio odnos u Vladi, nije poremetio odnos u cijeloj koaliciji niti će poremetiti odnose ni u Vladi ni u koaliciji po ovom pitanju.

VLADA NEĆE UGASITI MONTENEGRO AIRLINES, SPEMAMO LEX SPECIALIS

Govoreći o daljoj sudbini Montenegro Airlinesa, premijer Marković je rekao da ukazao na izuzetan doprinos kompanije crnogorskoj ekonomiji.

On je istakao da MA iz godine u godinu dovozi sve veći broj putnika u Crnu Goru - 2017. godine 558.000 putnika, 2018. godine preko 640.000 putnika a ove godine je dovezao 540.000 putnika u Crnu Goru.

„Trenutno prema Crnoj Gori leti trideset avio-kompanija. Po ovim podacima, Montenegro Airlines dovozi jednu četvrtinu gostiju u Crnu Goru, a ostalih 30 kompanija tri četvrtine. Dobri ekonomisti, finansijeri kažu da je direktni doprinos MA crnogorskoj ekonomiju u finansijskom smislu, u ovom broju putnika, između 100 i 150 miliona na godišnjem nivou. A nas kritikuju i da li dajemo tri, četiri, pet ili petnaest miliona državne pomoći godišnje za tu kompaniju“, rekao je premijer Marković.

Poslao je jasnu poruku da Vlada neće ugasiti Montenegro Airlines! Intenzivno radimo na pripremanju posebnog zakona Lex specialisa kojim ćemo omogućiti da u jednom srednjem roku od pet godina riješimo pitanja duga Montenegro Airlinesa koji se tiče i zaposlenih i aerodroma i svih onih sa kojima posluje Montenegro Airlines i stvoriti pretpostavke da on posluje sa uspjehom i da zainteresujemo strateškog partnera za privatizaciju.

NE MOŽEMO IMATI PROBLEMA SA OTPLATOM KREDITA

Na pitanja o autoputu, premijer je rekao da će prva dionica građevinski biti završena do 30. septembra i da se nada da će do tada naći odgovor i definisati model nastavka druge dionice autoputa od Mateševa do Andrijevice.

Odgovarajući kritičarima na opaske o dužničkom ropstvu, premijer Marković je rekao da će, kada dospije kineski kredit 2021. godine, rata za otplatu biti na godišnjem nivou između 50 i 60 miliona eura. Ukazao je na činjenicu da je Crna Gora za tri godine vratila gotovo 1,5 milijardu eura državnog duga ino kreditorima bez ijednog napora, rizika i dana zakašnjenja.

„Crna Gora je ozbiljna država sa finansijskim i ekonomski potencijalom i ne možemo doći u dužničko ropstvo ne samo po kineskom kreditu nego ni po jednom kreditu“, izričit je premijer Marković.

POVEĆANJA ZARADA ZA ZAPOSLENE OD NAREDNE GODINE

Na pitanje novinara o realnosti zahtjeva zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu za povećanjem zarada, Premijer je rekao da će zarade u Crnoj Gori rasti u odnosu na realne mogućnosti i realne izvore. On je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom da zarade u prosvjeti u 2020. godini budu povećane 9%, a u 2021. od 3%.

„Sada nam ostaje da taj dijalog dovedemo do kraja sa zaposlenima u zdravstvu. Znam za te njihove zahtjeve, ne dovodim u pitanje opravdanost i cjelishodnost, ali mi se moramo kretati u realnim okvirima i u okviru mogućnosti“, rekao je predsjednik Marković i podsjetio da je prosjek zarada u zdravstvu preko 600 eura a da primanje ljekara specijaliste u KBC-u nije ispod 1.200 ili 1.300 eura.

„Nadamo se da ćemo u 2022. ići sa novim povećanijima i prema obrazovanju i zdravstvu, ali ne želim da zaboravim i penzionere, zaposlene u MUP-u, policiji, vojsci, vatrogascima… To su sve kategorije o kojima razmišljam svakoga dana mi u Vladi tražimo načina da popravimo njihov standard“, rekao je Premijer.

NOVI MODEL ZA RJEŠAVANJE STAMBENOG PITANJA MLADIH

Predsjednik Marković je odgovorio na pitanja i o dodjeli stanova i stambenih kredita funkcionerima. Rekao je da je stambena politika zasnovana na zakonima i aktima Vlade, ali da je nakon objavljivanja spiskova bilo nelogičnosti i nejednakosti u raspolaganju tim sredstvima. Kazao je da će se preispitati politika i zakonodavstvo u tom smislu te da je formirana radna grupa za to.

On je istakao da se mladim ljudima na kvalitetniji način mora rješavati stambeno pitanje, prije svega za one neophodne državi - prosvjetnim radnicima, inženjerima, dobrim pravnicima, ekonomistima, istraživačima i naučnicima.

„Razmišljamo o tome da pokrenemo jedan program gradnje stanova na čitavom prostoru države koje bi finansirala država ili sa privatnim partnerom ako bude bilo interesovanja gdje ćemo te stanove davati tim ljudima, mladim ljudima, ljudima sa potencijalnom koji bi brže mogli naći posao van Crne Gore, ali bi ostali u Crnoj Gori ako bi mogli imati riješeno stambeno pitanje ako bismo im omogućili tu priliku. Ne za stalno nego na korišćenje. Oni bi plaćali povlašćenu kiriju 10 – 15 godina, koliko bismo se dogovorili, dok ne riješe svoje stambeno pitanje. A u međuvremenu bi imali mogućnost da koriste stanove koje će praviti država“, pojasnio je predsjednik Vlade i rekao da vjeruje da će naredne godine imati zaokružen model.

TEHNIČKA VLADA NECJELISHODNA I NEUSTAVNA KATREGORIJA

Komentarišući zahtjeve opozicije za tehničkom Vladom, predsjednik Marković je rekao da partija kojoj pripada, DPS, ima jasan stav i da je smatra necjelishodnom i neustavnom kategorijom koja nema smisla u izbornom procesu.

Poručio je da Crna Gora ima najčistiji birački spisak na planeti i da treba da se ide u pravcu jačanja Državne izborne komisije, Agencije za sprečavanje korupcije, opštinskih izbornih komisija.

Kazao je da je Crna Gora propremila dobar zakon kojim se uređuje pitanje slobode vjeroispovijesti i pravog položaja vjerskih zajednica, da je na njega pozitivno mišljenje dala Venecijanska komisija ali da je Vlada, prije slanja zakona u Skupštinu, htjela da nastavi dijalog sa vjerskim zajednicama. 

„Naravno, najviše otvorenih pitanja imamo, i ne samo otvorenih pitanja nego i neslaganja sa Mitropolijom crnogorskom odnosno Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori. Ja sa Mitropolitom uvijek oštro polemišem na ključnom pitanju poštovanja zakona države. Ne možete se u jednoj državi ponašati anarhično, nepoštovati zakone, nepoštovati procedure i nepoštovati državu. Ne poštovati izbor i volju njenih građana“, rekao je premijer Marković.

Mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom, dodao je predsjednik Vladem ne cijeni ono što je Crna Gora, ne želi da je prihvati kao nezavisnu državu: „I što je najgore Mitropolija i on ne poštuju ni jedan nacionalni zakon“.

„Ono što ja želim da kažem: mi ćemo nastaviti još jedno kratko vrijeme da diskutujemo. Ako ne bude saglasnosti, ne bude spremnosti na dijalog zakon će biti u Skupštini. Onda ćemo silom zakona dovesti k poznaniji prava sve u Crnoj Gori pa i Mitropoliju crnogorsko-primorsku“, rekao je predsjednik Vlade u intervjuu RTCG.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE


O mogućem konsezusu sa opozicijom: https://youtu.be/o3dXnlrAUeU

O koncesiji na Aerodrome Crne Gore: https://youtu.be/ePrlKiFiXL8

O Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti: https://youtu.be/T4MahnRj04g


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?