Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obilježen Dan CNP: Ministarstvo kulture će ostati posvećeno podršci pozorišnoj djelatnosti

Objavljeno: 02.11.2019. 02:00 Autor: Ministarstvo kulture
mkuU Podgorici je večeras održana svečanost povodom Dana Crnogorskog narodnog pozorišta.

U okviru programa, upriličena je i dodjela priznanja, nakon čega je uslijedio i komad “Mjesec dana na selu” Makedonskog narodnog teatra, kojim je ujedno okončano ovogodišnje izdanje Bijenala crnogorskog teatra.

Obraćajući se prisutnima, ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je čestitke rukovodstvu i zaposlenima u Crnogorskom narodnom pozorištu.

On je posebno naglasio kako ga raduje što je večeras proglašen i najbolji savremeni dramski tekst, i to nakon javnog konkursa, pri čemu je pokrovitelj nagrade bilo Ministarstvo kulture.

Želim posebno naglasiti da me raduje što ovaj Dan Crnogorskog narodnog pozorišta dočekujemo ne samo za zapaženim aktivnostima ovog teatra, već i sa ambicioznim planovima - koji korespondiraju sa njegovim značajem u današnjim okvirima, ne samo crnogorske, već i regionalne pozorišne scene. A taj je značaj građen i stican godinama i dekadama - i brojni su ljudi koji su za njega zaslužni. Stoga i ova prilika posebno obavezuje da se sjetimo svih njih - i onih koji stoje iza povoja Crnogorskog narodnog pozorišta i onih koji su ga doslovce dizali iz pepela, ali i vas - koji danas nastavljate da doprinosite ovoj instituciji, a time i crnogorskoj umjetnosti - naglasio je Ministar.

Ministar Bogdanović kazao je i kako Ministarstvo kulture na konkretne načine pruža punu podršku pozorišnoj djelatnosti u Crnoj Gori.

mkuMinistarstvo kulture ove je godine i pokrovitelj nagrade namijenjene pobjednicima petog javnog konkursa za savremeni dramski tekst u Crnoj Gori. Na taj način, prije svega, težili smo da pošaljemo poruku kako je posebno važno da, izuzev klasičnih i postojećih tekstova, stimulišemo recentno dramsko stvaralaštvo. Jer bez takvog pristupa, siguran sam, teško možemo govoriti o vidljivijoj podršci države dramaturgiji - koja na ovim prostorima ima snažan potencijal. Stoga, naša je ambicija da u najvećoj mjeri doprinesemo da taj potencijal bude pretočen u tekstove, u komade na kojima će počivati moderna crnogorska pozorišna scena - i to ne samo ovdje, već i na drugim pozornicama širom naše države. S tim u vezi, a povodom ovog svečanog datuma, mogu najaviti da će Ministarstvo kulture u narednom periodu posebno voditi računa o pozorišnoj djelatnosti, jer napredak na tom planu naš je zajednički interes - rekao je on.

Prema odluci stručnog žirija, ovogodišnju nagradu za najbolji savremeni tekst dobili su autori teksta "Uspavani" Mirjana Medojević i Ilija Đurović, kojima je na večerašnjoj svečanosti priznanje uručio ministar Bogdanović.

Tokom svečanosti, velika nagrada CNP za najznačajniji umjetnički rezultat dodijeljena je Andriju Žoldaku, reditelju predstave “Ivanov”. Izuzev toga, dodijeljene su i godišnje nagrade CNP, a ovogodišnje dobitnice su glumice Sanja Vujisić i Žana Gardašević Bulatović.

Foto: Link
Video: Youtube
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?