Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Lica sa invaliditetom ne smiju ostati društveno nevidljiva:njihovo učešće u javnom životu pokazatelj stepena integrisanosti u društvu

Objavljeno: 02.12.2019. 23:21 Autor: PR Služba

Ujedinjene nacije su ove godine postavile fokus na unapređenje učešća lica sa invaliditetom i njihovog liderstva, odnosno osnaživanje lica sa invaliditetom za inkluzivni, pravični i održivi razvoj kao što je predviđeno Agendom 2030. U Agendi stoji da se mora izgraditi društvo koje "nikoga ne ostavlja iza sebe, to jest, koje uključuje sve građane i ne zanemaruje nikoga".

Vlada Crne Gore stvara uslove za aktivno uključivanje lica sa invaliditetom u društveno-politički život budući da je jednako ostvarivanje ljudskih prava jedan od najvažnijih pretpostavki demokratije, kazala je Blanka Radošević-Marović na Okruglom stolu koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava organizovalo u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava prati primjenu međunarodnih standarda za zaštitu lica sa invaliditetom, preduzimanje mjera za njihovu implementaciju u pravni sistem Crne Gore, sprovođenje zakonskog i strateškog okvira, ali radi, zajedno sa svim relevantnim akterima, na podizanju svijesti opšte i stručne javnosti kroz edukacije i treninge u vezi sa eliminacijom stereotipa i predrasuda, istakla je Radošević-Marović.

Preko milijardu ljudi, ili približno 15 odsto svetske populacije, živi sa nekim oblikom invaliditeta. 3. decembar svake godine jasno osvetljava probleme i izazove sa kojima se suočavaju lica sa invaliditetom.

Lica sa invaliditetom ne smiju ostati društveno nevidljiva jer imaju sva prava na jednake mogućnosti, ali i pravo na različitost.

Ove godine, ministarstvo je iniciralo održavanje Okruglog stola na temu učešća lica sa invaliditetom u političkom i javnom životu, rekla je Radošević-Marović, upravo u cilju razvijanja političke ravnopravnosti odnosno omogućavanju licima sa invaliditetom da budu na mjestima donosilaca odluka.

Dr Damjan Tatić, član UN Komiteta za prava lica sa invaliditetom istakao je da je članom 21 Univerzalne deklaracije o pravima čovjeka svakom pojedincu/ki garantovano pravo da učestvuje u upravljanju javnim poslovima svoje zemlje.

Dr Tatić je prezentovao da lica sa invaliditetom imaju višestruke poteškoće kada je riječ o ostvarivanju i biračkog prava. Osobe pod starateljstvom mogu biti lišene prava da biraju i da budu birane u organe vlasti. Zatim, osobe sa senzornim invaliditetom često ne mogu da dođu do relevantnih informacija, a korisnici kolica nailaze na nepristupačna glasačka mjesta. Slabovidim i licima sa oštećenjem vida potrebno je obezbjediti na neprikosnoven način podršku,a da ista ne utiče na slobodno ispoljavanje biračke volje.

Kao glavni izazov u oblasti zaštite i unapređenja prava lica sa invaliditetom prepoznato je njihovo autetntično predstavljanje, kao i njihovo autentično zastupanje.Takođe, konstatovano je da veliki izazov ostaje primjena pravnih propisa, te pitanje kako da donosioci odluka podstaknu lica sa invaliditetom da se uključe u politički i javni život.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nastaviće da sprovodi politiku i aktivnosti u pravcu pune integracije lica sa invaliditetom i njihove zaštite od diskriminacije, te ostvarivanje njihovih osnovnih ljudskih prava u punom obimu, rekla je Radošević-Marović. Pitanje učešća lica sa invaliditetom u javnom i poličkom životu s pravom postaje sve aktuelnije i potrebnije u savremenom društvu koje poštuje demokratske principe.

Učesnici i učesnice događaja bili su predstavnici i predstavnice nevladinog sektora iz oblasti zaštite i unapređenja prava lica sa invaliditetom, državnih institucija, Skupštine Crne Gore i medija.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?