Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore u ostavci Željko Šturanović primio ambasadora Češke Republike Ivana Jestraba

Objavljeno: 11.02.2008. 18:49 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore u ostavci Željko Šturanović primio je danas u oproštajnu posjetu nerezidentnog ambasadora Češke Republike u Crnoj Gori Ivana Jestraba.

Premijer Šturanović zahvalio je ambasadoru Jestrabu na odličnoj saradnji i značajnom ličnom doprinosu u jačanju bilateralnih odnosa između Crne Gore i Češke Republike, kao i na razumijevanju i podršci Češke demokratskim procesima u Crnoj Gori, i njenim evropskim i evroatlantskim stremljenjima. On je istakao da je za Crnu Goru od posebnog značaja brza ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju od strane parlamenata država članica EU. Premijer Šturanović je takođe izrazio namjeru Crne Gore da podnese zahtjev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, u prvoj polovini 2008. godine, i, u tom pravcu, zatražio podršku Češke. Istakavši značaj formiranja Zajedničkog aplikacionog centra za vize u Podgorici za olakšani ulazak i kretanje građana Crne Gore u EU, on je izrazio nadu da će i Češka Republika, uključivanjem u projekat Aplikacionog centra, omogućiti izdavanje viza crnogorskim državljanima u Podgorici.

Zahvalivši se na izvanrednoj komunikaciji i saradnji koju je tokom svog mandata imao sa institucijama u Crnoj Gori, ambasador Jestrab je izrazio zadovoljstvo kvalitetom i postignutim nivoom bilateralnih odnosa. Kao značajan podsticaj daljem unapređenju, prvenstveno ekonomske saradnje dvije prijateljske države, on je istakao namjeru svoje zemlje da, u susret predsjedavanju Češke Republike Savjetom Evropske unije u prvoj polovini 2009. godine, formira diplomatsko predstavništvo u Crnoj Gori. Ambasador Jestrab je ponovio čvrstu riješenost češke Vlade za daljom podrškom naporima Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija, što će potvrditi i brza ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU u češkom Parlamentu. Jestrab je informisao o već donesenoj političkoj odluci da se i Češka Republika pridruži grupi država koje će izdavati vize našim građanima u Podgorici, te da očekuje da će se tehnička pitanja u tom pravcu riješiti do početka aprila o.g.

Obostrano je konstatovano da postoje brojne mogućnosti za dalje intenziviranje ekonomske saradnje i još većeg prisustva čeških investitora u Crnoj Gori, a da će u tom pravcu značajnu ulogu imati Trgovinsko privredno predstavništvo Češke, otvoreno 1. januara o.g. u Podgorici.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?