Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obraćanja predsjednika Vlade Crne Gore Željka Šturanovića, na zvaničnom otvaranju dijaloga o liberalizaciji viznog režima izmedju EU i Crne Gore

Objavljeno: 21.02.2008. 18:57 Autor: Naslovna strana
Poštovani potpredsjedniče EK Fratini,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,

Imam zadovoljstvo da Vas ponovo pozdravim, poželim dobrodošlicu u Crnoj Gori i iskažem našu zahvalnost Evropskoj Komisiji i Vama lično za doprinos koji ste dali današnjem početku pregovora o liberalizaciji viznog režima izmedju Crne Gore i Evropske Unije, kao i za napore u prethodnom periodu iz kojih je rezultiralo potpisivanje Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, otvaranje Aplikacionog centra u Podgorici i podrška koju nam nesebično dajete na našem evropskom putu.

S ponosom želim da naglasim da se Crna Gore, u periodu izmedju vaše dvije, za Crnu Goru izuzetno značajne posjete, potrudila da ispuni, koliko je to bilo u njenoj moći, preuzete obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju vezane, prije svega za kvalitetnu implementaciju privremenog Sporazuma i stvori uslove za uspješan nastavak puta ka kandidaturi, a zatim i ka punopravom članstvu u Evropskoj Uniji.

Novim elektronskim pasošem, čije će izdavanje početi krajem aprila, nedavnim usvajanjem Zakona o crnogorskom državljanstvu, Zakona o registrima prebivališta i boravišta, Zakona o tajnosti podataka, Zakona o ličnoj karti, te zakonima koji su u skupštinskoj proceduri ( Zakon o putnim ispravama, Zakon o strancima, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i nekoliko drugih zakona) Crna Gora se kvalitetno pripremila za primjenu sistema izdavanja, kontrole, evidencije i sigurnosti novih pasoša i ostvarivanje vizne politike, sigurnosti granica, kontrolu migracija i azila i ostvarivanje nacionalne strategije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
Uspješno se primjenjuju sporazumi o readmisiji sa zemljama Evropske Unije. U toku su pripreme za zaključivanje sporazuma o readmisiji sa svim državama Zapadnog Balkana.

Saradnja naše policije sa policijama država u ovom regionu uspješno se odvija na obezbedjivanju granice, borbi protiv ilegalnih migracija, prekograničnog kriminala svih oblika, uključujući i trgovinu ljudima.

Implementira se Interpolov projekat ,,I-24/7,, na tri glavna medjunarodna granična prijelaza ( D.Brijeg, aerodromi Tivat i Podgorica), što će omogućiti primjenu optičkih čitača, video nadzor i sistem za čitanje registarskih tablica i uvezivanje sa Interpolovom bazom podataka.

Rekonstrukcija, izgradnja i održavanje niza drugih graničnih prijelaza u skladu sa evorpskim standardima , uz finansijsku i stručnu pomoć zemalja EU, kao i otvaranje zajedničkih graničnih prelaza sa našim susjedima, su jedan od prioritetnih zadataka Vlade.

Sve što smo naveli pokazuje da su državni organi Crne Gore posvećeni radu na liberalizaciji viza i stvaranju uslova za ukidanje viza sa zemljama Evropske Unije, kao jednom od bitnih uslova za ostvarivanje njenog najvažnijeg spoljnjepolitičkog cilja evroatlanskih integracija.

Početak pregovora o liberalizaciji viznog režima izmedju EU i Crne Gore udahnuće novu nadu našim državljanima, koji su gotovo dvije decenije, iz poznatih razloga, bili u jednoj neprirodnoj izolaciji od svojeg prirodnog okruženja Evrope i svega onog što slobodna razmjena ideja, ljudi, roba i kapitala znači za ekonomski, tehnološki i kulturni napredak Crne Gore i posebno za mlade ljude koji su evropska budućnost Crne Gore.

Nadamo se da će nam iskustva stečena tokom, za Crnu Goru, pionirskih pregovora o viznim olakšicama i readmisiji sa EU, omogućiti da u što kraćem roku ispunimo uslove iz pregovora za liberalizaciju viznog režima, kako bi pristupili ostvarivanju krajnjeg cilja svih naših zajedničkih napora, a to je ukidanje viza crnogorskim državljanima koji putuju u zemlje Evropske Unije.

U to ime, želim vam uspješan rad i prijatan boravak u Crnoj Gori.Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?