Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bečići: Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Željka Šturanovića na uvodnom zasijedanju V Ministarske konferencija o saradnji u oblasti granične bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi

Objavljeno: 22.02.2008. 00:00 Autor: Naslovna strana
Bečići: Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Željka Šturanovića na uvodnom zasijedanju V Ministarske konferencija o saradnji u oblasti granične bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi


''Uvaženi predsjedavajući,
Gospodine Fratini, gospodo ministri,
Dame i gospodo,

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što Vas mogu pozdraviti na Petoj ministarskoj konferenciji o graničnoj bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi i poželjeti vam prijatan boravak u Crnoj Gori.

Koristim priliku da iskažem zahvalnost Slovenačkom predsjedavanju Evropskom unijom, pod čijim pokroviteljstvom se Konferencija održava, Ženevskom centru za kontrolu oružanih snaga, kao suorganizatoru i svima koji su svojim angažovanjem doprinijeli održavanju ovog značajnog događaja.

Obnavljanjem državne nezavisnosti u punom institucionalnom kapacitetu, Crna Gora je preuzela obavezu i odgovornost za samostalno kreiranje vizije svoje evropske budućnosti, kao i planiranje i ostvarivanje ukupnog razvoja države. Crna Gora je, u vrlo kratkom vremenu, potvrdila svoj demokratski kapacitet, posvećenost ispunjavanju visokih međunarodnih standarda i potvrdila da je odgovoran član međunarodne zajednice.

Uspješno se implementiraju Privremeni sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Sporazum o viznim olakšicama i readmisiji, kao i drugi sporazumi, koje je Crna Gora potpisala prijemom u relevantne međunarodne organizacije i institucije.

Crna Gora se, danas, razvija kao stabilna, demokratska i multietnička zemlja, koja dijeli zajedničke vrijednosti ne samo sa zemljama u okruženju, već i sa cijelim evropskim i demokratskim svijetom.

Crna Gora, povezana sa balkanskim i mediteranskim susjedima, prepoznata je kao faktor stabilnosti koji teži evropskim i evroatlanskim integracijama. Državni organi Crne Gore, u skladu sa utvrđenim spoljno-političkim prioritetima, preduzimju intezivne aktivnosti na uključivanju naše države u šire integracije, unapređenju i održavanju dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i na razvijanju bilateralne i multilateralne saradnje.

Crna Gora je politički stabilna zemlja sa značajnom makro-ekonomskom stabilnošću, kontinuiranim rastom bruto nacionalnog dohodka, velikim rastom direktnih stranih investicija, smanjenom stopom nezaposlenosti, budžetskim suficitom, značajnim rezultatima u turizmu, kao i sa drugim parametrima koji pokazuju trend rasta. Crnu Goru, po stopi rasta u turizmu, po procjeni Svjetskog savjeta za turizam i putovanja, svrstavaju u sami vrh top destinacija.

Siguran sam da vas ne treba podsjećati na značaj bezbjednosti ukoliko želimo da održimo ove pozitivne trendove. Bezbjednost jedne zemlje u velikoj mjeri zavisi i od bezbjednosti njenih granica, a bezbjednosti granica nema bez bilateralne i regionalne saradnje. Zato ovu Konferenciju smatram vrlo značajnom, u cilju poboljšanja ukupne bezbjednosti u regionu, što će svim našim državama omogućiti dalji razvoj i prosperitet.

Unapređenje sistema granične bezbjednosti kao dijela ukupnog bezbjednosnog sistema Crne Gore, predstavlja jedan od strateških i stalnih zadataka. Usvajanjem Strategije integrisanog upravljanja granicom i Akcionog plana za njeno sprovodjenje Vlada je stvorila neophodne pravne pretpostavke za uspostavljanje sistema bezbjednih granica. Ali pored toga što granice moraju biti bezbjedne, one moraju biti i otvorene za neometan protok ljudi, roba, kapitala i usluga.

Ne postoje laka rješenja za ova pitanja. Vjerujem da će u budućnosti ključni činioci na medjunarodnom planu razvijati sisteme i tehnologije koji su medjusobno kompatibilni, kako bi jačali ukupni sistem bezbjednosti, koji je nedjeljiv. Ovo je sigurno veliki izazov za sve nas i konferencije kao što je ova pomažu nam da razvijamo načine i modele kako bi savladali izazove koji su pred nama.

Uvjeren sam da će Konferencija doprinijeti kvalitetnoj i efikasnoj implementaciji Konvencije o policijskoj saradnji u oblasti granične bezbjednosti i Ministarske deklaracije o bezbjednosti granica u Jugoistočnoj Evropi.

U očuvanju granične i opšte bezbjednosti, neophodno je izgrađivati čvrste veze između nadležnih organa radi brže razmjene informacija, sprovođenja zajedničkih aktivnosti i razvijanja strategija za borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala, ilegalne migracije, trgovine ljudima, ugrožavanja životne sredine, kao i novih prijetnji, kao što su proliferacija oružja za masovno uništenje, raketna tehnologija, internet kriminal i sl.
Siguran sam da je puna evropska i evroatlanska integracija zemalja Balkana pretpostavka za postizanje dugotrajne stabilnosti i bezbjednosti u regionu.
Uz uvjerenje da će zajednički napori ove Konferencije dati dodatni efekat u ostvarivanju zajedničkih ciljeva, najsrdačnije vas pozdravljam i želim uspješan rad.

Zahvaljujem vam na pažnji.''Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?