Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore u ostavci Željko Šturanović primio ministra inostranih poslova Rumunije, Adriana Ćoroanua

Objavljeno: 26.02.2008. 20:52 Autor: Naslovna strana
Rumunija snažno podržava dalji napredak Crne Gore u procesima evropskih i evroatlantskih integracija - istaknuto je u razgovoru predsjednika Vlade Crne Gore u ostavci Željka Šturanovića i ministra inostranih poslova Rumunije, Adriana Ćoroanua.

Premijer Šturanović je ocijenio odnose između dvije države prijateljskim i sadržajnim, i izrazio posebnu zahvalnost kontinuiranoj podršci koju je Rumunija pružala Crnoj Gori na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Predstavivši aktivnosti koje Crna Gora ostvaruje u toj oblasti, on je istakao da je u narednom periodu za našu zemlju od posebnog značaja brza ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u parlamentima država članica EU. Ponovivši namjeru Crne Gore da podnese zahtjev za status kandidata za članstvo u EU, u prvoj polovini 2008. godine, premijer Šturanović je u tom pravcu, zatražio podršku Rumunije. On je takođe izrazio nadu da će pregovori o bezviznom režimu između Crne Gore i EU biti okončani do kraja tekuće godine, što će omogućiti nesmetan ulazak i kretanje naših državljana u Evropskoj uniji.

Pohvalivši značajan progres i reformske aktivnosti koje se sprovode u Crnoj Gori, rumunski ministar inostranih poslova je istakao uvjerenje da veoma dobri odnosi dviju zemalja predstavljaju čvrstu osnovu za dalje unaprijeđenje buduće, prvenstveno ekonomske saradnje. On je izrazio namjeru rumunske Vlade da, u sklopu svoje politike pružanja podrške zemljama Zapadnog Balkana za što brže uključenje u evropske i evroatlantske strukture, veoma brzo ratifikuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU.

Ministar Ćoroanu je ocijenio opravdanom namjeru Crne Gore za skorim podnošenjem zahtjeva za status kandidata za članstvo u EU, na temelju principa individualnog progresa država na putu ka članstvu u EU.

Rumunija je, kao domaćin predstojećeg Samita NATO, koji će se održati u Bukureštu početkom aprila t.g., ponovila saglasnost sa predviđenom daljom integracijom zemalja Zapadnog Balkana u ovu političko-bezbjednosnu organizaciju.

Sagovornici su iskazali zadovoljstvo intenzivnim i sadržajnim političkim dijalogom između dvije zemlje i izrazili uvjerenje da će bilateralna saradnja biti dalje unaprijeđena u narednom periodu. U razgovoru su razmotrene i mogućnosti konkretizacije buduće saradnje potpisivanjem sporazuma u različitim oblastima.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?