Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa VII sjednice Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 25.03.2008. 00:41 Autor: Naslovna strana

Danas je u Podgorici održana sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Milo Đukanović. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Savjeta i potpredsjednik Vlade Vujica Lazovic, te članovi- ministri Igor Lukšić, Andrija Lompar, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.
U radu Savjeta učestvovali su i predstavnici francuske konsultantske kompanije zadužene za izradu Studije izvodljivosti za dva autoputa u Crnoj Gori Luj Beržea, holandske konsultantske komanije ECORYS-a, koja je odabrana da izradi Studiju o opcijama javno-privatnog partnerstva, Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji je angažovan na izradi Idejnog projekata autoputa Bar-Boljare, na dionici od Smokovca do Veruše.
Savjet je razmatrao informaciju o trenutnim aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje autoputeva, koje su prezentovalii Luj Berže, ECORYS i Građevinski fakultet.
Kada je riječ o izradi Studije izvodljivosti za dva autoputa, Savjet je informisan da će finalni ekonomski rezultati za faznu izgradnju i vremenski okvir realizacije autoputa od Bara do Boljara biti gotovi krajem mjeseca.
Početni izvještaj, koji je pripremio holandski ECORYS predstavlja dio Studije o opcijama javno-privatnog partnerstva. Ta konsultantska kompanija izradila je i detaljan plan izvještavanja, sa akcentom na projektovanje javno-privatnih struktura za autoput od Bara do Boljara, u cilju stvaranja predpostavki za donošenje odluka Vlade Crne Gore o modelu finansiranja i načina izgradnje tog autoputa, koje su planirane za maj t.g.
Idejnim projektom od Smokovca do Veruše, odnosno do Uvača, čiji je nosilac Građevinski fakultet, obuhvaćene su dvije varijante trase za prvih devet kilometara. Izloženom dinamikom predviđeno je da se početkom aprila o.g. zatvore svi profili trase i kompletira tehno-ekonomski elaborat. Tokom mjeseca maja biće urađen kompletan projekat saglasno ugovoru.
Na sjednici je bilo riječi i o zakonskim pretpostavkama za realizaciju tih projekata, koji obuhvataju tendersku proceduru, postupak eksproprijacije, planiranje prostora, izgradnju objekata, te pripremu za izbor finansijskih izvora i šema, sa osvrtom na učešće Svjetske banke i Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj.
Savjet je takođe razmatrao i informaciju o realizaciji tendera za izradu Generalnog projekta i prethodne Studije opravdanosti izgradnje brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja. Nakon otvaranja ponuda, 15. januara 2008. godine, Monteput doo, kao investitor sproveo je postupak njihove provjere i vrednovanja i donio odluku da se za najpovoljnijeg ponuđača izabere Institut za građevinsrtsvo (IGH) iz Hrvatske. Poštujući zakonske rokove i procedure, očekuje se zaključenje ugovora o projektovanju i izradi studije, najkasnije u narednih 30 dana.
Ukupna dužina brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja iznosi oko 110 km, i s obzirom na njenu dužinu i visinu investicije izgradnju treba planirati u više faza. Početak i dinamika gradnje biće uslovljeni izgradnjom obilaznica, kao i usklađivanjem veze sa saobraćajnicama iste kategorije susjednih dražava Hrvatske i Albanije.
Uporedo sa navedenim aktivnostima, razmatran je i ažurirani Program eliminacije uskih grla na saobraćajnoj mreži u Crnoj Gori. Neke od njih Direkcija za saobraćaj sprovodi u saradnji sa crnogorskim opštinama. Trenutno se izvode radovi na izgradnji treće trake u Herceg Novom-Savina, Sutomoru, Kufinu, Lepetanima, Kamenovu, a u toku je i rekonstrukcija dionice magistralnog puta od Mioske do Kolašina, kao i izgradnja dionice od Lipaca do Knež laza. Radi se na bulevaru od Bečića do Rafailovića, obilaznici Rožaje, dugoj fazi na tunelu Ivica i izgradji puta od tunela do Žabljaka. U fazi projektovanja su i obilaznice Tivat, Golubovci, Nikšić, Kolašin, Bijelo Polje, zatim dionice puteva od Grahova do Osječenice, od Osječenice do Vilusa, te od Šavnika do Grabovica. Projekti koje pripremaju opštine su obilaznice Berane, Kotor, Budva, Bar, kao i most Port Milena u Ulcinju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?