Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio predstavnika Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država Pola Dajka

Objavljeno: 04.04.2008. 23:10 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas predstavnika Ministarstva trgovine Sjedinjenih Američkih Država Pola Dajka, sa saradnicima.

Premijer Đukanović je informisao sagovornike o aktivnostima koje Vlada Crne Gore sprovodi, nakon obnavljanja državnosti, u cilju unapređivanja životnog standarda, ostvarenja temeljne demokratizacije i napretka Crne Gore ka evropskim i evroatlantskim integracijama. On je istakao pažnju koju Vlada poklanja stvaranju povoljnog ambijenta za razvoj preduzetništva. S tim u vezi, predsjednik Đukanović je naveo podatak da je naša zemlja ubjedljivi lider u regionu u iznosu stranih investicija po glavi stanovnika, što potvrđuje uspjeh pažljivo dizajniranog ekonomskog sistema u Crnoj Gori. Rastuća ponuda kapitala omugućava izbor najvažnijih i najskupljih programa za naše prioritetne razvojne projekte, među kojima je premijer Đukanović izdvojio izgradnju dva autoputa, valorizaciju energetskog potencijala, rješavanje pitanja vodosnadbijevanja i vodoprečišćavanja, kao i odlaganja čvrstog otpada. On je predstavio planirane razvojne projekte u oblasti turizma, i iskazao namjeru Vlade za okončanje procesa privatizacije tokom ove godine.

Premijer Đukanović izrazio je zadovoljstvo zbog odlične saradnje dvije zemlje u domenu odbrane i vojske, koja je potvrđena i jučerašnjim pozivom NATO Samita u Bukureštu Crnoj Gori za uključenje u Intezivirani dijalog. On je ispoljio očekivanje da će veoma dobri politički odnosi biti značajan podsticaj za privlačenje pažnje američkih kompanija na investicione potencijale Crne Gore, čime bi se dodatno učvrstilo strateško partnerstvo naše zemlje sa SAD.

Predstavnika Ministarstva trgovine SAD Pol Dajk je čestitao na pozivu koji je upućen Crnoj Gori za uključenje u Intezivirani dijalog sa Sjeverno-atlantskim savezom. On je izrazio zadovoljstvo zbog kvalitetne političke saradnje Crne Gore i SAD i ,kao glavni cilj njegove posjete, predstavio dovođenje ekonomske saradnje dvije zemlje na taj nivo. Predstavnik američkog Odsjeka za trgovinu prenio je zainteresovanost investicione zajednice SAD za crnogorsko tržište, koje iako malo, nudi mnogobrojne, veoma privlačne poslovne mogućnosti za američke kompanije. Posebna pažnja je izražena za projekte u oblastima turizma, kao i putne i energetske infrastrukture. Gospodin Dajk je ispoljio očekivanje da će ostvarena ekonomska stabilnost i bezbjednost u Crnoj Gori, ali i budući zajednički napori rezultirati realizacijom prve velike američke investicije u Crnoj Gori, što će, po njegovom uvjerenju, usloviti nova kapitalna ulaganja američkih investitora.

Sagovornici su razmatrali i konkretne mogućnosti za dalje upoznavanje američkih kompanija sa investicionim pogodnostima i preduzetničkim ambijentom u Crnoj Gori.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, Roderik Mur.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?