Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio ambasadorku Republike Bugarske u Crnoj Gori Snežanu Najdenovu

Objavljeno: 12.04.2008. 00:30 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ambasadorku Republike Bugarske u Crnoj Gori Snežanu Najdenovu.

Ambasadorka Najdenova je predala premijeru Đukanoviću pozivno pismo predsjednika Vlade Republike Bugarske Sergeja Staniševa, za učešće na Samitu šefova država i vlada Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji će se u maju t.g. održati u Bugarskoj. Ambasadorka Najdenova ponovila je principijelan stav svoje Vlade o podršci ubrzanom prijemu svih zemalja Zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske strukture. Ona je izrazila zadovoljstvo potpisanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i Evropske unije i informisala predsjednika Đukanovića da je procedura potvrde Sporazuma u Vladi Bugarske okončana, te da će na ratifikaciju biti dostavljen Parlamentu do kraja mjeseca. Ambasadorka Najdenova je izrazila jasnu podršku Sofije namjeri Crne Gore da aplicira za status kandidata za članstvo u EU, kad god Crna Gora, kao suverena država, ocijeni da su se stekli uslovi da iskoristi to pravo. Ona je pozdravila početak Inteziviranog dijaloga Crne Gore sa NATO, i ocijenila odluke nedavno održanog Samita Sjeverno atlanskog saveza u Bukureštu veoma značajnim za jačanje stabilnosti i bezbjednosti regiona u cjelini.

Predsjednik Đukanović je ponovio posvećenost Crne Gore unapređenju regionalne saradnje i sa zadovoljstvom prihvatio poziv bugarskog kolege za učešće na Samitu SEECP. On je izrazio zahvalnost na razumijevanju i podršci Bugarske za dalji napredak Crne Gore na putu evropskih integracija, koje potvrđuje i činjenica da će Bugarska biti jedna od prvih zemalja koje će ratifikovati crnogorski Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Premijer je istakao posvećenost Vlade Crne Gore aktivnostima na dostizanju evropskih standarda u različitim oblastima, koja se ogleda i u efikasnoj primjeni Privremenog sporazuma Crne Gore i EU. On je apostrofirao da su buduće aktivnosti državnih institucija i svih aktera u tom procesu detaljno predstavljeni u juče usvojenom Nacionalnom programu integracije.

Razmatrajući aktuelnu političku situaciju u regionu, sagovornici su se saglasili u ocjeni da bi ubrzano uključenje Srbije u proces evropskih integracija bilo od značajne koristi, ne samo za tu državu, već i za čitav region. Takođe, obostrano je izraženo zadovoljstvo napretkom država regiona ka članstvu u evropskim i evroatlantskim strukturama. Prilikom susreta ispoljena je nada da će Makedonija i Grčka brzo prevazići postojeći bilateralni problem i omogućiti pristupanje Makedonije NATO.

Sagovornici su razmatrali konkretne mogućnosti buduće saradnje, koje bi mogle unaprijediti tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije zemlje. Posebno su izdvojeni obostrani interesi za jačanjem saradnje u oblastima pravosuđa, evropskih i evroatlantskih integracija, odbrane i konzularnih poslova.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?