Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio ministra inostranih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića

Objavljeno: 13.05.2008. 01:21 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, primio je danas ministra inostranih poslova i evropskih integracija Republike Hrvatske, Gordana Jandrokovića.
Premijer Đukanović je istakao značaj posjete ministra Jandrokovića Crnoj Gori, u kontekstu kontinuiteta susreta predstavnika dviju zemalja na visokom i najvišem nivou. On je izrazio zadovoljstvo zbog značajnog napretka, ostvarenog obostranim angažmanom, na uspostavljanju prijateljskih i sadržajnih odnosa između dvije države. Premijer je obavijestio gosta o kontinuitetu rada Vlade na realizaciji zacrtanih strateških odrednica, akcentirajući značaj sprovođenja započetih reformi i uspješnog, skorog okončanja perioda tranzicije.
Ocijenivši jačanje dobrosusjedskih odnosa i saradnje kao jedan od prioriteta crnogorske spoljne politike, premijer Đukanović je naglasio da se raduje dostignućima Hrvatske koji su rezultirali pozivom za članstvo u NATO i izglednim okončanjem pregovora sa EU do polovine naredne godine. U tom kontekstu, istakao je zalaganje za demokratski razvoj čitavog regiona i značaj napretka bilo koje od zemalja Zapadnog Balkana.
Pohvalivši značajan progres i reformske aktivnosti ostvarene za kratko vrijeme nakon obnavljanja državnosti Crne Gore, posebno u domenu spoljne politike, hrvatski ministar je istakao uvjerenje da veoma dobri odnosi dviju zemalja predstavljaju čvrstu osnovu za dalje unapređenje buduće, prvenstveno ekonomske saradnje. Ministar Jandroković je ponovio hrvatsko zalaganje za dalji napredak zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u Evropskoj uniji i izrazio spremnost za inteziviranje komunikacije između ministarstava inostranih poslova dviju zemalja i realizaciju konkretnih projekata saradnje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija.
Sagovornici su iskazali zadovoljstvo formiranjem Komisije za pripremu pravnog postupka za razgraničenje na moru između Crne Gore i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, i izrazili očekivanje da će zajednički predlog Sporazuma o razgraničenju u skoroj budućnosti biti predat Sudu u Hagu. Time će biti potvrđena spremnost država za demokratsko i sporazumno rješavanje osjetljivih pitanja, kao i zrelost i odgovornost institucija Crne Gore i Hrvatske u međudržavnim pregovorima, u cilju postizanja obostrano prihvatljivog rješenja.
U razgovoru su razmotrene i mogućnosti značajnijeg učešća hrvatskih investitora u realizaciji strateških projekata u Crnoj Gori, posebno u domenu saobraćajne infrastrukture i turizma, kao privrednih grana od velikog značaja za obje zemlje, u kojima Hrvatska ima veliko iskustvo i potencijal za ulaganja. Dogovoreno je jačanje aktivnosti na unapređenju funkcionisanja diplomatsko-konzularnih predstavništava Crne Gore u Zagrebu i Hrvatske u Podgorici i Kotoru, te istaknut značaj uspostavljanja redovne avio linije na relaciji Podgorica Zagreb, od sredine juna o.g., za dalje jačanje komunikacije i ukupnih odnosa dvije zemlje.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?