Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pomorje: Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na Samitu predsjednika i premijera zemalja učesnica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP)

Objavljeno: 21.05.2008. 17:25 Autor: Naslovna strana
Izlaganje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), Pomorje, Republika Bugarska, 21. maj 2008. godine



Poštovani predsjedavajući predsjedniče Vlade Republike Bugarske, gospodine Stanišev,
Uvažene kolege,
Dame i gospodo,

Želio bih, prije svega, da se zahvalim Predsjedavajućem Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, Republici Bugarskoj, na ukazanom gostoprimstvu, i svima koji su doprinijeli odličnoj organizaciji ovogodišnjeg Samita. Organizaciji koja predstavlja završni čin i krunu izvanredno vođenog jednogodišnjeg predsjedavanja. Čast mi je i zadovoljstvo da se u ime Crne Gore obratim šefovima država i vlada članica PSJIE, i našim uvaženim gostima. Tokom jednogodišnjeg bugarskog predsjedavanja ostvarena su - za region - veoma značajna dostignuća.

Naime, na sastanku ministara inostranih poslova u Plovdivu, septembra prošle godine, potpisan je Ugovor o aranžmanu zemlje domaćina za osnivanje Sekretarijata Savjeta za regionalnu saradnju sa sjedištem u Sarajevu. 27. februara ove godine u Sofiji zvanično je obavljena inauguracija Savjeta regionalne saradnje, koji će predstavljati ključni mehanizam za ostvarivanje saradnje na projektnom nivou. Ovom prilikom želim da pozdravim i generalnog sekretara Savjeta regionalne saradnje, g. Biščevića, kao i tim Sekretarijata, i poželim im puno uspjeha u konkretizovanju principa dobrosusjedske saradnje u predviđenim oblastima, značajnim za sve članice Procesa saradnje. Naravno, zahvalnost dugujemo i g. Erhardu Buseku i Paktu stabilnosti, koji su bili uz region u najtežim trenucima kada je trebalo ponovo uspostaviti pokidane veze i povratiti narušeno povjerenje među državama regiona.

I konačno, danas, ovdje u Pomorju, održava se ovaj značajan Samit, na kojem baklja regionalne saradnje za narednih godinu dana prelazi u ruke Moldavije. Koristim priliku da poželim narednom moldavskom predsjedavanju uspješan rad i da ponovim posvećenost Crne Gore mehanizmima regionalne saradnje.

Crna Gora, iako stara država danas je najmlađa članica UN, koja u ove dvije godine od obnove nezavisnosti još jednom stasava na svom državnom putu, konzistentno jačajući institucije koje će, kao temelj demokratskog društva, omogućiti uspostavljanje funkcionalnog pravnog i političkog sistema u našoj zemlji. Nakon referenduma, organizovanog po najvišim evropskim standardima, Crna Gora bilježi značajan uspijeh na putu evropskih i evroatlantskih integracija, što je preporučuje kao pouzdanog partnera svima koji dijele istu viziju stabilne, evropske budućnosti. Za nama su, kao važne etape na našem putu do Evropske unije - potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oktobru prošle godine, uspješan početak implementacije Privremenog sporazuma i Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji. Odgovorno ulazimo u pregovore o potpunoj liberalizaciji viznog režima sa EU, u završnoj smo fazi izrade Nacionalnog plana za integraciju, takođe i u intezivnim konsultacijama sa našim evropskim partnerima o namjeri da uskoro apliciramo za članstvo u EU. Pri tome, svjesni smo da je naš ključni interes dostizanje i implementacija evropskih vrijednosti, prvenstveno zbog kvalitetnijeg života građana u Crnoj Gori, uz puno povjerenje da će stimulacijom prakse vrednovanja individualnog učinka svake države, i Crna Gora dobiti adekvatnu i pravovremenu valorizaciju svojih dostignuća otvorenim putem do punopravnog članstva u EU.

Crna Gora je na NATO Samitu u Bukureštu dobila poziv za Intenzivirani dijalog, koji vidimo kao značajan mehanizam unaprijeđenja saradnje sa Alijansom i njenim članicama u političkom, bezbjednosnom i odbrambenom aspektu, na našem putu punog pridruživanja Savezu.

Crna Gora nije jedina koja bilježi uspjehe u regionu na putu evropskih i evro-atlantskih integracija. Želim da pozdravim uspjehe ostalih država regiona, prije svega pozive Hrvatskoj i Albaniji za članstvu u NATO, uz želju da i Makedonija što skorije dobije poziv. Radujem se nedavnom potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom od strane Srbije, a, nadam se da to uskoro učini i Bosna i Hercegovina. Koristim priliku da pozdravim i rezultat nedavno održanih izbora u Srbiji, uvjeren da će se uskoro u Beogradu formirati stabilna Vlada koja će na pravi način reflektovati izraženu evropsku orjentaciju svojih građana, i nastaviti da, kroz konstruktivan pristup, doprinosi unaprijeđenju saradnje u regionu.

Želim da ponovim da je stav Crne Gore po pitanju deklaracije o nezavisnosti Kosova, poznat i utemeljen u crnogorskoj političkoj realnosti. On odražava naše državne i nacionalne interese za očuvanjem unutrašnje stabilnosti Crne Gore, čime najbolje doprinosimo i mirnom i stabilnom okruženju, uz uvažavanje spoljnopolitičkih prioriteta i interesa koji korespondiraju sa perspektivom integrisanja u EU i NATO.

U tom kontekstu želim da istaknem značaj usaglašavanja Deklaracije iz Pomorja koju bi trebalo danas da usvojimo, jer ona predstavlja jedinstven glas Jugoistočne Evrope i nedvosmislen stav svih država članica Procesa saradnje, u kojem izražavamo političku spremnost za učvršćivanje regionalnog vlasništva, kao odraza zajedničke vizije i posvećenosti stabilnosti i prosperitetu našeg regiona, u kontekstu evropskih i evro-atlantskih integracija. Na tom pravcu, Crna Gora će, svima biti oslonac i pouzdan partner.

Zahvaljujem na pažnji.

21.05.2008.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?