Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa VIII sjednice Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 02.06.2008. 20:54 Autor: Naslovna strana
Uoči sjutrašnjeg Crnogorskog Investicionog Foruma u Londonu, danas je u Podgorici održana sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Milo Đukanović.

Crnogorski Invsticioni Forum, koji se održava pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ima za cilj promociju projekta izgradnje autoputa od Bara do Boljara.
Taj investicioni skup, uvodnim izlaganjima otvoriće predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik EBRD Žan Lemier.

Ministar saobraćaja pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar govoriće o saobraćajnoj politici i ulozi autoputa u razvoju Crne Gore. Predstavnici Luj Beržea Daniel Serafimovski i David Jarrett predstaviće Studiju izvodljivosti za dva autoputa u Crnoj Gori, dok će izlagač iz konsultantske kompanije ECORYS prezentovati opcije javno-privatnog partnerstva, a dr Vojislav Kandić način rada Međunarodne finansijske korporacije na projektu.

Savjet je razmatrao i ažuriranu informaciju o angažovanju Međunarodne finansijske korporacije (IFC), sa fokusom na pripremu predkvalifikacione faze za potencijalne privatne partnere. Nakon potpisanog Ugovora za savjetodavne usluge otpočele su intezivne aktivnosti IFC-a na formiranju tima i pripremi predkvalifikacione faze za aplikaciju potencijalnih privatnih partnera na projektu izgradnje autoputa od Bara do Boljara, koja će biti objavljena 16. juna t.g.

Na Crnogorski investicioni forum, IFC je pozvao deset najvećih kompanija koji se bave infrastrukturom. Predstavnici te korporacije će izložiti nacrt projekata za autoput.

IFC je angažovao renomiranu advokatsku kuću iz Pariza - Gide Loyrette Noyell i eksternog tehničkog savjetnika koja će pripremiti predkvalifikaciona dokumenata i model za rangiranje ponuda.

Vlada Crne Gore formiraće Komisiju za ocjenu ponuda iz predkvalifikacione faze i, uz pomoć te advokatske kuće, evaluirati ponude. U julu mjesecu formiraće kratku listu od 5 predkvalifikovanih privatnih partnera.

Odabrane kompanije/konzorcijumi dalje će se nadmetati u tenderskoj fazi za zaključenje ugovora za izgradnju autoputa od Bara do Boljara.

Današnjoj sjednici su prisustvovali potpredsjednik Savjeta i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, te članovi- ministri Igor Lukšić, Andrija Lompar, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?