Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana sjednica Kolegijuma za evropske integracije Vlade Crne Gore

Objavljeno: 05.06.2008. 19:53 Autor: Naslovna strana
Kolegijum za evropske integracije Vlade Crne Gore, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milo Đukanović, razmatrao je Predlog Nacionalnog programa za integraciju Crne Gore u EU, za period 2008-2012 godina.

Konstatovano je da je, poslije jednogodišnjeg, sistematskog i dobro koordiniranog timskog rada, u kome je bilo angažovano oko 400 vladinih službenika, predstavnika Skupštine, lokalnih i međunarodnih eksperata, pripremljen kvalitetan Nacionalni program za integraciju, koji predstavlja strateški važan dokument s jasno definisanim obavezama u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Usvajanjem NPI, Crna Gora realizuje obavezu preuzetu potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i stupanjem na snagu Privremenog sporazuma.

Složeni proces implementacije obaveza Crne Gore sprovodiće se na bazi NPI, koji će biti i monitoring mehanizam sprovođenja preuzetih obaveza po Sporazumu, odnosno sposobnosti Crne Gore da kroz proces dinamičnih demokratskih i ekonomskih reformi ispuni sve kriterijume pridruživanja, koji se odnose na političke i ekonomske kriterijume i sposobnost preuzimanja evropskih standarda u svim sektorima.

Pored ispunjavanja kriterijuma pridruživanja, NPI obuhvata i ukupan pregled reforme državne uprave i aktivnosti u oblasti jačanja pravosudnog sistema, što podrazumijeva procjenu rasta ukupnih administrativnih kapaciteta institucija i broja uključenih službenika u proces evropskih integracija.

NPI obuhvata i pregled aktivnosti u oblasti kreiranja tzv. Nacionalnog akija - zakonodavstva uskladjenog sa evropskim, kao i okvirnu finansijsku procjenu za sprovodjenje samog NPI.

Kolegijum za evropske integracije podržao je predlog Nacionalnog programa za integraciju i preporučio Vladi da usvoi finalni tekst dokumenta.



Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?