Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana sjednica Savjeta za Partnerstvo za mir

Objavljeno: 12.06.2008. 23:42 Autor: Naslovna strana
U okviru pripreme Crne Gore za otpočinjanje Intenziviranog dijaloga sa NATO, u koji je pozvana na Samitu NATO u Bukureštu aprila ove godine, danas je održana sjednica Savjeta za Partnerstvo za mir, kojom je predsjedavao predsjednik Vlade Milo Đukanović

Savjet je, na predlog Komisije za interresorne aktivnosti Crne Gore u Partnerstvu za mir, usvojio nacrt Inicijalnog dokumenta za diskusiju Crne Gore sa NATO u okviru Intenziviranog dijaloga. Savjet je takođe odredio predstavnike Komisije koji će 24. juna u Briselu učestvovati na sastanku Visokog političkog komiteta NATO kojim će otpočeti Intenzivirani dijalog i na kojem će biti predstavljen Inicijalni dokument za diskusiju. Delegaciju Crne Gore predvodiće pomoćnici ministra inostranih poslova i ministra odbrane, kopredsjedavajući u Komisiji, u čijem sastavu su i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva za ekonomski razvoj, Sekretarijata za integracije, Uprave policije i Agencije za antikorupciju. U okviru ovog sastanka, u skladu sa Inicijalnim dokumentom, razgovaraće se o političkim pitanjima vezanim za odnose Crne Gore i NATO, procesu evropske i evroatlantske integracije Crne Gore, političkom okviru u Crnoj Gori, spoljnoj i bezbjednosnoj politici Crne Gore, očekivanjima Crne Gore u daljem procesu integracije u Alijansu i drugim pitanjima od zajedničkog interesa.

Predsjednik Savjeta Milo Đukanović je ocijenio da su aktivnosti na implementaciji Intenziviranog dijaloga, kao i tekućih programa u okviru PzM- IPP (Individualnog partnerskog programa), PARP (Procesa planiranja i revizije) i IPAP (Individualnog partnerskog akcionog plana) od prioritetnog značaja, jer je to preduslov za ispunjavanje kreterijuma za sticanje statusa kandidata za članstvo u NATO- ulaskom u Akcioni plan za članstvo (MAP). Sljedeći Samit NATO održaće se na proljeće iduće godine.

Ministar inostranih poslova Milan Roćen, u svojstvu kopredsjedavajućeg, informisao je Savjet o predstojećim aktivnostima u narednom periodu okviru Intenziviranog dijaloga, tokom kojeg će Crna Gora voditi razgovore sa NATO vojno-odbrambenim pitanjima, ekonomskim i pravnim pitanja, kao i pitanjima vezanim za bezbjednost informacija. Ministar Roćen je takođe informisao Savjet da će nacrt IPAP Crne Gore i NATO biti u najskorije vrijeme proslijeđen Vladi na usvajanje. Nakon toga, ovaj dokument će biti usvojen od strane Sjeveroatlantskog savjeta NATO i biće prvi zajednički dokument Crne Gore i NATO.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?