Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje sa Sjednice Vlade Crne Gore

Objavljeno: 13.06.2008. 01:02 Autor: Naslovna strana
Vlada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, utvrdila je inovirani Predlog zakona o svojinsko-pravnim odnosima, čiji tekst je dorađen nakon javne rasprave koju je inicirala Skupština. Ovim važnim sistemskim zakonom se cjelovito uređuje pravo svojine i druga stvarna prava, u skladu sa najvišim evropskim i međunarodnim standardima. Potpuno normativno regulisanje svojinsko-pravnih odnosa neophodno je za realizaciju korjenitih promjena u ekonomskom i pravnom sistemu Crne Gore, kao i za brže ostvarivanje ustavne koncepcije privatne svojine i slobode preduzetništva. Složeni instituti, koji su ranije bili u podijeljenoj zakonodavnoj nadležnosti, ovim Predlogom su objedinjeni, što omogućava veću usklađenost i sistematičnost zakonskog teksta i olakšava cjelovitost uvida u predmet regulisanja.

U okviru postupka harmonizacije domaćeg zakonodavstva sa standardima Svjetske trgovinske organizacije, Vlada je utvrdila Predlog zakona o oznakama geografskog porijekla. Donošenjem ovog zakona biće ispunjena još jedna obaveza u procesu pristupanja Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, konstatovano je na sjednici.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o potvrđivanju Evropske povelje o lokalnoj samoupravi. Povelja polazi od principa da su lokalne vlasti jedna od glavnih osnova svakog demokratskog sistema, te da se pravo građana da obavljaju javne poslove, kao jedan od glavnih demokratskih principa zajedničkih svim državama članicama Savjeta Evrope, najneposrednije može ostvariti na lokalnom nivou, primjenom modela decentralizacije vlasti.

Polazeći od suštinskog značaja kulture za afirmaciju Crne Gore i očuvanje njene tradicije i državnog identiteta, Vlada je utvrdila Nacrt zakona o kulturi. Imajući u vidu kompleksnost kulture i osobenosti njenih raznorodnih i raznovrsnih sadržaja, Zakonom se uspostavlja konstrukcija normativnog sistema u ovoj oblasti, koji će se definitivno izgraditi kroz više posebnih zakonskih projekata. U cilju cjelovitog ostvarivanja specifične uloge i misije kulture u društvenom životu, Zakonom se definiše koncept normativnog uređenja ove oblast, utvrđuje institucionalni okvir obavljanja poslova i djelatnosti kulture, određuje status i položaj njenih kreativnih činilaca, uspostavljaju podsticajne mjere i obezbjeđuju izvori neophodnih sredstava za svestrani kulturni razvoj.

Pored ostalog, Vlada je danas donijela i više odluka o dodjeli koncesija po kombinovanom DBOT aranžmanu za istraživanje vodotoka i izgradnju malih hidroelektrana u Crnoj Gori, kao i Odluku o turističkoj valorizaciji lokaliteta u državnom vlasništvu na poluostrvu Luštica.

U cilju ublažavanja posljedica prošlogodišnjih poplava na području opština Kolašin, Berane, Rožaje, Andrijevica i Plav, nakon izvršene procjene, Vlada je odlučila da za sanaciju šteta na infrastrukturnim objektima izdvoji sumu od 331.984 eura.


Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?