Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio novoimenovanog ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori Mehmeta Murata Ouza

Objavljeno: 18.06.2008. 00:36 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas novoimenovanog rezidentnog ambasadora Republike Turske u Crnoj Gori, Mehmeta Murata Ouza.

Premijer Đukanović je čestitao ambasadoru Ouzu postavljenje i poželio uspješnu diplomatsku misiju u Crnoj Gori, koja će nesumnjivo doprinijeti daljem unaprijeđenju vrlo dobrih odnosa dviju država. On je izrazio uvjerenje da će potpisani Sporazum o obostranom ukidanju viza za sve vrste pasoša između Crne Gore i Republike Turske pozitivno uticati na komunikaciju građana, i unaprijediti protok ljudi, roba i kapitala između dvije zemlje. U tom pravcu, premijer Đukanović je istakao značaj uspostavljanja Ambasade Turske u Podgorici i Konzulata Crne Gore u Istambulu. On je izrazio uvjerenje da će dalje jačanje diplomatskih veza zemalja, uključujući i otvaranje Ambasade Crne Gore u Turskoj, značajno pospješiti međusobnu, prvenstveno ekonomsku saradnju. Predsjednik je ponovio jasnu opredijeljenost Vlade ka daljem napretku u procesu evropskih i evroatlantskih integracija, te da će na tom putu Crna Gora biti pouzdan partner svim zemljama u regionu.

Ambasador Ouz je izrazio zadovoljstvo postavljenjem na mjesto diplomatskog predstavnika Turske u Crnoj Gori. On je naglasio je da će tokom svog mandata nastojati da doprinosi inteziviranju saradnje dvije prijateljske države, koje imaju značajne zajedničke ciljeve. Turski ambasador je ocijenio da Crna Gora prolazi kroz izuzetno uspješan period u procesu evropskih integracija, te da, iako geografski mala, posle samo dvije godine od obnavljanja nezavisnosti, predstavlja pozitivan primjer drugim državama u očuvanju stabilnosti i jačanju demokratije. On je posebno istakao veliki potencijal ekonomskih odnosa dvije države, posebno u domenu investicija, za šta već postoje uspješni primjeri. Ambasador Ouz se složio da će jačanje diplomatske infrastrukture omogućiti dalje unaprijeđenje bilateralnih odnosa.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo činjenicom da dobre političke odnose karakteriše i značajna frekvencija susreta na visokom državnom nivou, koja će se dodatno intezivirati i ojačati u narednom periodu. Sagovornici su razmatrali i pitanja od regionalnog značaja, prije svega u kontekstu zajedničkog nastojanja ka članstvu u Evropskoj uniji. Takođe, razmatrane su konkretne mogućnosti buduće bilateralne saradnje u oblastima ekonomije, kulture, turizma i usluga.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?