Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Izjava Predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića povodom 20. juna - Svjetskog dana izbjeglica

Objavljeno: 19.06.2008. 22:30 Autor: Naslovna strana
Obilježavanje dvadesetog juna Svjetskog dana izbjeglica prilika je da se podsjetimo perioda, kada je Crna Gora primila i zbrinula desetine hiljada izbjeglica i raseljenih lica sa ratom zahvaćenih područja bivše Jugoslavije. Crna Gora dosljedno implementira Nacionalnu strategiju za trajno rješavanje pitanja izbjeglica i raseljenih lica i uspješno primjenjuje principe Sarajevske deklaracije.

U 1999. godini gotovo 20% ukupnog stanovništva Crne Gore činila su izbjegla i raseljenica lica, što je dokaz otvorenosti Crne Gore prema unesrećenim ljudima, bez obzira na njihovu nacionalnost.

Danas u Crnoj Gori boravi više od 23. 000 raseljenih lica, što predstavlja populaciju od oko 4% u odnosu na ukupan broj stanovnika.

U nezavisnoj Crnoj Gori imamo jasnu politiku prema izbjeglim i raseljenim licima, koja se sprovodi na temeljima boljeg i kvalitetnijeg definisanja njihovog statusa, uz usklađivanje sa međunarodnim standardima. Crna Gora uspješno realizuje proces integracije, paralelno sa procesom repatrijacije, skladno osnovama Nacionalne strategije. Za izbor između različitih opcija u ovom procesu presudno je slobodno opredjeljenje izbjeglica i raseljenih lica.

Politika Crne Gore prema izbjeglicama i raseljenim licima, pozitivno je ocijenjena od strane relevatnih međunarodnih faktora i organizacija, što potvrđuje čvrste temelje Crne Gore kao multikulturnog, otvorenog i demokratskog društva.

Crna Gora, njeni državni organi i usbjekti koji se bave ovom problematikom i u narednom periodu će težiti da obezbijede kvalitetne uslove za život raseljenim i izbjeglim licima i unaprijede njihov položaj u društvu, u duhu najviših međunarodnih principa.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?