Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Federalne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Tomasa Šmita

Objavljeno: 26.06.2008. 01:08 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Federalne Republike Njemačke u Crnoj Gori, Tomasa Šmita.
Premijer Đukanović je zahvalio ambasadoru Šmitu na saradnji i doprinosu u jačanju bilateralnih odnosa između Crne Gore i Njemačke, i poželio mu uspješan nastavak diplomatske karijere. On je takođe izrazio zahvalnost na razumijevanju i podršci Njemačke demokratskim procesima u Crnoj Gori, što je potvrđeno veoma brzim priznanjem nezavisnosti naše zemlje od strane Berlina, i upućivanjem prvog ambasadora u Crnu Goru, gospodina Šmita. Predsjednik Đukanović je ispoljio punu posvećenost Vlade unapređenju ekonomskih i političkih odnosa sa značajnim partnerom kakav je Federalna Republika Njemačka, što će biti potvrđeno i u komunikaciji i saradnji sa narednim diplomatskim predstavnikom Njemačke u Crnoj Gori.

Ambasador Šmit je izrazio zadovoljstvo kvalitetom i postignutim nivoom bilateralnih odnosa i ispoljio uvjerenje da će u narednom periodu oni biti dodatno unaprijeđeni. On je naveo mnoge pozitivne promjene u različitim oblastima, koje je primijetio u Crnoj Gori tokom svog dvogodišnjeg boravka. Ambasador Njemačke je posebno istakao veliku prednost koju Crna Gora ima u odnosu na druge zemlje u regionu, a koja se odnosi na konsenzus građana i političkih partija u pogledu evropskih integracija zemlje. S tim u vezi, on je naglasio da će njemačka Vlada dalje snažno podržavati napore Crne Gore na putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Izražena je obostrana nada da će Evropska unija u bliskoj budućnosti prevazići izvjesnu funkcionalnu krizu izazvanu negativnim ishodom irskog referendum, i pronaći način da usvoji Lisabonski ugovor, što će omogućiti dalju institucionalizaciju odnosa Crne Gore i ostalih zemalja regiona sa EU. Premijer je ponovio stav da će Vlada Crne Gore svakako nastaviti sa tehničkim reformama u pravcu dostizanja evropskih parametara u različitim oblastima, u cilju unaprjeđenja standarda života svojih građana. Tokom razgovora je izražen zajednički interes za jačanjem prisustva njemačkih investitora u Crnoj Gori. Razmatrane su i mogućnosti za dalje intenziviranje saradnje u oblasti investicija, turizma, zaštite životne sredine, prostornog planiranja i energetike.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?