Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Bošković: Neskriveno miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore

Objavljeno: 17.01.2020. 15:47 Autor: mod
Ministar odbrane Predrag Bošković, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, naglasio je da u dešavanjima oko usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti prvi put imamo neskriveno miješanje državnih organa Srbije i pojedinih funkcionera te zemlje u unutrašnja politička pitanja Crne Gore. 

“Moramo biti svjesni da je Crna Gora nezavisna država i neophodno je da uređuje svoj pravni sistem”, naglasio je on i dodao:

“Jasno je da se protesti koje organizuje, pod navodnicima, SPC, prije svega, koriste kao negacija državnog bića Crne Gore, njenog državnog identiteta i, na kraju, Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo poruke pojedinaca i institucija koje govore da će se Crna Gora vratiti kao dio Srbije, što govori da se priroda protesta uopšte ne odnosi na Zakon o slobodi vjeroispovijesti, jer on ide u pravcu poštovanja svih vjerskih sloboda i Crne Gore kao građanske države. Sva ta kampanja je usmjerena ka negaciji Crne Gore kao države i Crnogoraca kao nacije”.

Bošković je poručio da sve to iziskuje dublju analizu, šta se sve iza toga krije.

Istakao je da je bilo neophodno urediti prava i obaveze vjerskih zajednica, jer je prethodni Zakon donešen 1977. godine. 

Ministar odbrane je poručio da novi Zakon nije opterećujući, već dobar, kakvim su ga ocijenili, kako je kazao, i neki velikodostojnici SPC.

“SPC želi da ostane van pravnog sistema Crne Gore. Podsjećam, prije ovog Zakona samo SPC nije bila registrovana, jer je željela da bude van toga i iznad same države Crne Gore. Zakon je stupio na snagu, neće se povući, ali, kao što je premijer naglasio, Vlada Crne Gore spremna je da razgovara sa MCP o temeljnom ugovoru”, naglasio je Bošković.

On je saopštio da po tom pitanju Crna Gora ima punu podršku međunarodne zajednice, jer ne radi ništa suprotno stremljenjima integraciji u EU.

Ministar odbrane je podsjetio da se na novom Zakonu radilo više od četiri godine, te da je dobio podršku sa svih relevantnih međunarodnih adresa, između ostalog i Venecijanske komisije. Ocijenio je da je upravo taj Zakon iskorišćen kao okidač za sprovođenje malicioznih aktivnosti protiv naše države.

“Crna Gora je u NATO-u prepoznata kao zemlja pod velikim hibridnim uticajem raznih strana, prije svega Srbije i Rusije, zbog čega smo imali posjetu kontrahibridnog tima Alijanse. Crna Gora se borila i izboriće se, jer imamo kapacitete da odgovorimo na takve prijetnje”, naglasio je Bošković i podsjetio na dešavanja iz 2016. uoči parlamentarnih izbora, kada smo na djelu imali pokušaj terorizma i ubistva tadašnjeg premijera.

Komentarišući dešavanja na Bliskom istoku, on je ocijenio da imamo deeskalaciju sukoba, te da se situacija u tom regionu stabilizuje.

“Pratimo situaciju zajedno s Alijansom, na osnovu nje procijenićemo da li ćemo slati jednog do dva vojnika u tu misiju u drugoj polovini godine”, istakao je ministar odbrane.

MINISTARSTVO ODBRANE
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?