Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori Jerneja Videtiča

Objavljeno: 28.06.2008. 04:14 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ambasadora Republike Slovenije u Crnoj Gori, Jerneja Videtiča, povodom završetka slovenačkog predsjedavanja Evropskom unijom.

Ambasador Videtič je predstavio rezultate u ostvarivanju prioriteta odlazećeg slovenačkog predsjedavanja Savjetom Evropske unije, koje se završava 30. juna o.g. Pored jačanja evropske perspektive zemalja Zapadnog Balkana, on je izdvojio značaj koji je njegova zemlja posvećivala tokom polugodišnjeg predsjedavanja razvoju Evropske unije u kontekstu uspješne primjene Lisabonske strategije i efikasne ratifikacije reformskog Lisabonskog ugovora.

Takođe, slovenački ambasador je apostrofirao važnost klimatsko-energetskih pitanja i promociju interkulturnog dijaloga, koje je njegova zemlja inicirala tokom predsjedavanja Evropskom unijom, i pomenuo najznačajnije direktive koje su usvojene u navedenim oblastima.

Premijer Đukanović je odao priznanje kvalitetnom predsjedavanju Slovenije Evropskom unijom u prvoj polovini 2008. godine, i izrazio zadovoljstvo što je ona, u tom svojstvu, svoju pažnju usmjerila na region Zapadnog Balkana i dalje jačanje njegove evropske perspektive. On je istakao da je uspjeh slovenačkog predsjedavanja tim veći, kad se uzme u obzir da je ovo bilo prvo predsjedavanje nove članice Evropske unije, zemlje iz ovog regiona. Predsjednik Vlade je pomenuo da su objektivne okolnosti limitirale kompletan uspijeh ratifikacije Lisabonskog ugovora tokom slovenačkog predsjedavanja, i ispoljio nadu da će modalitet prevazilaženja situacije nastale nakon negativnog ishoda referenduma u Irskoj biti dogovoren u bliskoj budućnosti.

U razgovoru su učestvovali i turistički poslenici Slovenije i Crne Gore, predvođeni nekadašnim skijaškim šampionom, Borisom Strelom, koji su predstavili konkretne ideje valorizacije sjevernog turističkog regiona Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?