Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio Predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića

Objavljeno: 07.07.2008. 23:27 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas Predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića.

Premijer Đukanović je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim odnosima dvije zemlje, koji su u veoma dinamičnoj uzlaznoj putanji. On je istakao da redovne posjete na najvišem nivou dodatno učvršćuju razuđene i intezivne bilateralne odnose, koji mogu poslužiti kao primjer dobrosusjedskih odnosa u regionu Jugoistočne Evrope, i kao evropska legitimacija čitavog regiona. Predsjednik je predstavio stabilnu makroekonomsku situaciju u zemlji i ponovio posvećenost Vlade ispunjavanju zacrtanih spoljnopolitičkih prioriteta integracije u evropske i evroatlantske strukture, pri čemu je istakao značaj iskustva susjedne Hrvatske.

Predsjednik Mesić je okarakterisao odnose Crne Gore i Hrvatske sve sadržajnijim, ističući da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja. On je istakao napredak svoje zemlje na ispunjavanju strateških ciljeva, od kojih je ulazak u članstvo NATO Saveza, koji predstavlja svojevrsnu garanciju mirnog razvoja Hrvatske, i regiona u cjelini, već u proceduri. Predsjednik Hrvatske je ocijenio zajedničku perspektivu dviju zemalja u Evropskoj uniji kao dodatni impuls sjajnom tempu kojim napreduju prijateljski bilateralni odnosi.

Razmatrajući aktuelnu političku situaciju u okruženju, sagovornici su istakli važnost izgradnje konstruktivnih odnosa u čitavoj regiji, posebno imajući u vidu cilj koji sve države jugoistoka Evrope ujedinjuje članstvo u EU. U tom kontekstu, pozdravljeno je konstituisanje proevropske Vlade u Srbiji.

U svjetlu najnovijih institucionalnih poteškoća u funkcionisanju Evropske unije, izraženo je obostrano očekivanje brzog rješenja iz novonastale situacije, i jasno potvrđena nedvosmislena evropska budućnost cijelog regiona.

Razgovoru su prisustvovali i ministar inostranih poslova Crne Gore, Milan Roćen, kao i ambasadori, Crne Gore u Hrvatskoj, Branko Lukovac, i Hrvatske u Crnoj Gori, Petar Turčinović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?