Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića

Objavljeno: 10.07.2008. 00:09 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Premijer Đukanović je ponovio čestitke i izrazio zadovoljstvo formiranjem Vlade Srbije sa jasnim demokratskim i proevropskim opredjeljenjem, i istakao važnost tog čina, ne samo za Srbiju i njene građane, već i za susjedne zemlje i region u cjelini. Čestitavši gospodinu Jeremiću reizbor na mjesto ministra inostranih poslova Srbije, predsjednik Vlade naše zemlje je poželio Srbiji da zauzme mjesto koja joj pripada u balkanskoj kompoziciji na putu ka briselskim strukturama. On je izrazio uvjerenje da će se odnosi između dvije zemlje unaprijediti do nivoa koji odgovara i tradiciji i zajedničkoj evropskoj perspektivi. Premijer je izrazio spremnost Crne Gore da bilateralne relacije, koje mogu biti primjer u regionu, unapređuje u svim oblastima, pogotovo u domenu ekonomije.

Ministar Jeremić se zahvalio na čestitkama i apostrofirao jak simbolizam njegove današnje posjete Crnoj Gori, jedan dan nakon formiranja nove Vlade Srbije, čime se ističe njena opredijeljenost za unaprjeđenje odnosa sa zemljama u regionu, prvenstveno sa Crnom Gorom, sa kojom Srbija ima najsnažnije istorijske i ekonomske veze, ali i zajedničku evropsku perspektivu. On je istakao da period izvjesnih trauma u odnosima dvije zemlje, nakon obnove crnogorskle nezavisnosti, pripada prošlosti, a da nova politička realnost omogućava angažman na realizaciji projekata od obostranog interesa. Ministar inostranih poslova Srbije je prenio pozive Predsjednika Republike, Borisa Tadića i premijera Srbije, Mirka Cvetkovića, predsjedniku Vlade Đukanoviću da posjeti Beograd, što je crnogorski premijer sa zadovoljstvom prihvatio, upućujući istovremeno poziv Cvetkoviću da posjeti Crnu Goru.

Vezano za pitanje Kosova, Ministar Jeremić je istakao da Vlada Srbije izuzetno cijeni političku poziciju Crne Gore, pogotovo imajući u vidu složenost situacije u kojoj se naša zemlja, u tom kontekstu, sada nalazi. On je iznio namjeru Srbije da na septembarskoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predloži Rezoluciju kojom će se zahtijevati od Međunarodnog suda pravde da ocijeni pravnu utemeljenost proglašenja nezavisnosti Kosova. Sagovornici su izrazili nadu da će obije zemlje veoma brzo napraviti značajne iskorake ka Evropskoj uniji, te da će trenutni problemi, prouzrokovani negativnim ishodom irskog referenduma, biti brzo prevaziđeni. Razmatrani su i konkretni projekti saradnje, pri čemu je posebno istaknut značaj infrastrukturnog povezivanja država, modernim autoputem i željeznicom.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?