Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio predsjednika Svjetske šahovske organizacije i predsjednika Republike Kalmikije Kirsana Nikolajeviča Iljumžinova

Objavljeno: 10.07.2008. 00:08 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas gospodina Kirsana Nikolajeviča Iljumžinova, predsjednika Svjetske šahovske organizacije i predsjednika Republike Kalmikije sa saradnicima. U razgovoru su učestvovali čelnici Šahovskog saveza Crne Gore, gospodin Srđa Dragašević i Vladimir Šakotić, kao i ministri u Vladi Crne Gore, Andrija Lompar i Jusuf Kalamperović, u svojstvu predsjednika Skupštine ŠSCG, odnosno člana Izvršnog odbora ŠSCG.

Predsjednik Đukanović je upoznao gospodina Iljumžinova sa dinamičnim demokratskim i ekonomskim razvojem Crne Gore. On je istakao zainteresovanost Crne Gore da obezbijedi odgovarajuće mjesto na mapi značajnih međunarodnih događaja. U tom smislu, posebno je naglašena kandidatura Crne Gore za domaćina Šahovske olimpijade 2012. godine. Predsjednik Đukanović je ocijenio da je Crna Gora apsolutno spremna za kvalitetnu organizaciju najvažnije svjetske šahovske manifestacije. Politička, ekonomska i bezbjednosna stabilnost, izuzetno dobri uslovi i atraktivnost Crne Gore, preporučuju našu državu za referentnog domaćina velikih međunarodnih manifestacija, zaključio je Đukanović.

Gospodin Kirsan Nikolajevič Iljumžinov je informisao predsjednika Đukanovića o istorijatu, funkcionisanju i misiji FIDE, naglašavajući da izuzetno cijeni odluku Vlade Crne Gore da podrži inicijativu nacionalnog šahovskog saveza koji je aplicirao za organizaciju Šahovske olimpijade 2012. godine. On je saopštio da je Crna Gora, uz Švedsku i Tursku, najozbiljniji kandidat za domaćina ovog značajnog događaja, koji okuplja hiljade šahista iz 165 država. Konstatujući da Crna Gora ima sve potrebne uslove za organizaciju najvećih šahovskih takmičenja, gospodin Iljumžinov je istakao da podržava našu kandidaturu, posebno imajući u vidu da ovakve manifestacije služe međunarodnoj afirmaciji malih država. Predsjednik FIDE je posebnu pažnju posvetio aktivnostima na planu globalne popularizacije šaha, naglašavajući da je Svjetska šahovska organizacija prepoznala entuzijazam i posvećenost šahu koji se tradicionalno njeguje u Crnoj Gori.

Predsjednik Đukanović i gospodin Iljumžinov su istakli saglasnost u vezi potrebe unapređenja šahovske infrastrukture po svjetskim mjerilima. Shodno tome, Crna Gora će preduzeti aktivnosti na realizaciji inicijativa koje na odgovarajući način propagiraju šah.

Gospodin Iljumžinov je takođe upoznao predsjednika Đukanovića sa glavnim političkim i ekonomskim karakteristikama Republike Kalmikije, na čijem se čelu nalazi. On je izrazio spremnost za saradnju sa Crnom Gorom na različitim poljima, i uputio poziv predsjedniku Vlade da posjeti ovu autonomnu republiku u sastavu Ruske federacije.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?