Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na Svečanoj akademiji Crnogorskog olimpijskog komiteta povodom godišnjice priznanja Crnogorskog olimpijskog komiteta i odlaska sportista na Olimpijske igre

Objavljeno: 19.07.2008. 04:26 Autor: Naslovna strana
Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore

Govor na Svečanoj akademiji povodom godišnjice priznanja Crnogorskog olimpijskog komiteta i odlaska sportista na Olimpijske igre

Podgorica, 18.jul 2008.


Uvaženi sportisti i sportski radnici,
Dame i gospodo

Zadovoljstvo mi je da vas pozdravim ovim svečanim, za našu državu Crnu Goru veoma značajnim povodom.

Večeras sa radošću ispraćamo naše sportiste koji će predstavljati Crnu Goru na olimpijadi u Pekingu.

Mi to radimo prvi put, iako su pred nama 29. ljetnje olimpijske igre. U Pekingu će Crna Gora biti najmlađi član najveće svjetske porodice.

Zato, ako se i za jednu zemlju učesnicu može reći da je slogan pod kojim se održava ova olimpijada JEDAN SVIJET, JEDAN SAN istinski pogodio osjećanja s kojima se dočekuje taj spektakularni skup, onda je to Crna Gora!

Naši sportisti, i svi mi sa njima, tačno za tri sedmice zaista počinjemo da živimo svoj najveći sportski san.Zbog toga će i imena naših mladića i djevojaka, koje večeras pratimo, ostati upisana zlatnim slovima na prvim stranicama istorije crnogorskog sporta.

Crna Gora, koja je odavno prepoznata i potvrđena kao zemlja sportista, velikih sportskih ličnosti i bogatih sportskih potencijala, sticajem istorijskih okolnosti prvi put pod svojim državnim imenom i nacionalnim simbolima biće predstavljena na jednoj od najstarijih i najmasovnijih sportskih manifestacija u svijetu.

Poznato je da ne postoji veća čast i priznanje, u bilo kojoj profesiji a posebno u sportu, od reprezentovanja svoje zemlje. Pred nama je događaj koji će nas sve ujediniti u želji da naši sportisti dođu do prvih olimpijskih medalja i tako predstave i svoje, i sportske vrijednosti Crne Gore pred svijetom. Ali, njihov nastup na olimpijadi, sam po sebi, već je značajan uspjeh i našeg sporta, i naše države. Jer, na olimpijadama, zna se, učestvuju samo - najbolji!

Istovremeno, godišnjica prijema Crnogorskog olimpijskog komiteta u svjetsku olimpijsku porodicu potvrda je našeg opšteg progresa i činjenice da je sport jedna od ključnih poluga međunarodne afirmacije svake države.

To je, dodatno, od posebnog značaja u ovom vremenu, u procesu ubrzanog napretka Crne Gore na evropskom putu razvoja.

U svakoj sferi života, želimo da pokažemo da smo specifičan, vrijedan i uvažen dio Evrope. Naša riješenost da samostalno upravljamo svojom budućnošću svakodnevno dobija ubjedljivu potvrdu. Bez sumnje, tako je i na
sportskom planu, što su na najbolji način dokazali naši zlatni vaterpolisti u Španiji, koji su kao debitanti osvojili evropski tron.

Njihov veliki uspjeh je dodatni motiv svim crnogorskim sportistima. Njihov podvig jača našu nadu da se crnogorska zastava i u Pekingu može uzdići do pobjedničkog trona.

Sve to obavezuje državu da kontinuirano investira u sport i sportsku infrastrukturu. Zato je jedno od važnih opredjeljenja Vlade Crne Gore da ubuduće još posvećenije i sa posebnim senzibilitetom, radi na kreiranju
kvalitetnog ambijenta za razvoj sporta.

Našim sportistima putnicima za Peking, koji su nas ovdje večeras okupili, dugujemo veliku zahvalnost i poštovanje. Ali, ova svečanost je
povod da se prisjetimo i generacija vrhunskih crnogorskih sportista koji su svojim rezultatima zadužili Crnu Goru.

Njihovi uspjesi su ostvareni u različitim okvirima državnog trajanja Crne Gore tokom prethodnih decenija. Oni su utrli put današnjoj generaciji sportista koje svečano pratimo u Peking.

Na kraju, dozvolite mi da Vam poželim sportsku sreću na borilištima u Pekingu, a Vi znate da ona prati hrabre!

Budite i tamo onakvi kakve vas mi znamo velikog srca i hladne glave.

Živite svoj najljepši sportski san.

S ponosom reprezentujte svoju zemlju, sa uvjerenjem da su sa vama, u dalekoj Kini, srca svih građana Crne Gore.

Dočekaćemo Vas kao svoje heroje, jer vi to već jeste, bez obzira na takmičarski rezultat.

Srećno! Hvala Vam na pažnji!Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?