Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao sa predsjednikom Republike Slovenije Danilom Turkom

Objavljeno: 03.09.2008. 00:38 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas u Podgorici sa predsjednikom Republike Slovenije Danilom Turkom.

Predsjednik Đukanović je istakao zadovoljstvo nivoom i sadržajem bilateralnih odnosa Slovenije i Crne Gore. On je izrazio zahvalnost državnoj politici Slovenije na podršci koju je u kontinuitetu pružala državnim stremljenjima Crne Gore čime je stvoren kvalitetan temelj međusobnih odnosa koji se od uspostavljanja državne samostalnosti Crne Gore dodatno nadograđuje.

Premijer je obavijestio gospodina Turka o napretku Crne Gore na putu evropskih i evroatlanskih integracija, navodeći da je prioritet Vladine politike da doprinese unaprjeđenju kvaliteta života građana Crne Gore kroz poboljšanje demokratskih i ekonomskih sloboda i životnog standarda. Kao rezultat i satisfakcija ovakvog rada, stići će i članstvo u pomenutim integracijama. Đukanović je posebno zahvalio Sloveniji na posvećenosti evropskoj perspektivi regiona Zapadnog Balkana u cjelini tokom njenog nedavno završenog predsjedavanja Evropskom Unijom, ističući značaj koji Crna Gora pridaje transferu znanja i iskustva iz Slovenije u procesu koji Crna Gora prolazi na svom putu do punopravnog članstva u EU. Ovom prilikom, on je izrazio nadu da će Ljubljana i ubuduće djelovati konstruktivno u otklanjanju nedoumica, prisutnih u nekim evropskim centrima, oko tempa ujedinjenja Evrope i na ovom prostoru.

Razmijenjena su i mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u Regionu, pri čemu je istaknut konstruktivan pristup Crne Gore i njen značajan doprinos ostvarenju regionalne stabilnosti i regionalne evropske perspektive, što je u interesu ne samo Zapadnog Balkana, nego i čitave Evrope. Sagovornici su se složili da je pozicija Crne Gore, kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti Kosova, veoma delikatna, zbog čega je izraženo puno razumijevanje za odgovoran pristup koji je Crna Gora pokazala u prethodnom periodu.

Gospodin Turk je naglasio da će Slovenija i dalje dosljedno podržavati namjere Crne Gore da se brzo integriše u evropsko društvo. U tom kontekstu, posebno je naglasio da je ovo njegova prva posjeta jednoj od zemalja članica bivše SFRJ, što je, svakako, odraz visokog nivoa razumijevanja Slovenije za rezultate koje je Crna Gora ostvarila. Govoreći o ekonomskim odnosima dvije države, on je rekao da je privredni razvoj Crne Gore impresivan i izrazio zadovoljstvo ekonomskom razmjenom i poslovanjem brojnih slovenačkih investitora koji svoj biznis obavljaju u našoj državi.

Zajednički je uočen širok prostor za dalji razvoj ekonomskih odnosa i još krupniji upliv slovenačkih investicija, pogotovo u sjevernom dijelu Crne Gore.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?