Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao sa predsjednikom Republike Estonije Tomasom Hendrikom Ilvesom

Objavljeno: 13.09.2008. 03:30 Autor: Naslovna strana
Dalji integracioni procesi na evropskom kontinentu najbolja su garancija za stabilnost i bezbjednost, ne samo regiona Zapadnog Balkana već i cijele Evrope saglasili su se predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Republike Estonije Toomas Hendrik Ilves, koji su večeras razgovarali u Podgorici.

Crnogorski premijer je zahvalio predsjedniku Ilvesu na pomoći koju je njegova zemlja pružila Crnoj Gori na dosadašnjem putu evropskih i evroatlantskih integracija, uz ocjenu da Estonija može biti uzoran model za države Zapadnog Balkana.
Đukanović je podvukao da sadašnji politički i ekonomski razvoj Crne Gore karakteriše stabilnost, a da su strateški ciljevi članstvo u EU i NATO.
Crna Gora će do kraja godine podnijeti aplikaciju za članstvo u EU, rekao je Đukanović i izrazio očekivanje da će Estonija, koja je prva ratifikovala u svom parlamentu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore i EU, podržati i crnogorsku aplikaciju.

Predsjednik Estonije ocijenio je da je sadašnja situacija za male zemlje koje žele da pristupe Evropskoj uniji povoljnija nego kada je njegova zemlja bila na tom putu. On je istakao da jedino povezivanjem u zajedničke strukture Evropa može biti ravnopravan takmac velikim ekonomskim i bezbjednosnim silama, što je i razlog da se njegova zemlja zalaže za dalje proširenje Evropske unije. Ilves je podvukao da će na tom putu, koji nije nimalo lak, Crna Gora i dalje imati punu podršku i razumijevanje Estonije.

Đukanović i Ilves saglasili su se da postoji i niz mogućnosti za ekonomsku saradnju dvije zemlje jer i Crnu Goru i Estoniju karakteriše dinamičan ekonomski rast.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?