Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana XI sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva

Objavljeno: 15.09.2008. 22:22 Autor: Naslovna strana
Danas je u Podgorici održana jedanaesta sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Savjeta Vujica Lazovic, te članovi - ministri dr Andrija Lompar i Branimir Gvozdenović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković. U radu Savjeta učestvovali su i predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), odnosno vodećeg savjetnika Vlade Crne Gore u transakcionoj (implementacionoj) fazi realizacije projekta izgradnje autoputa od Bara do Boljara.

Savjet je u načelu usvojio Instrukciju za ponuđače i Nacrt koncesionog ugovora, koji će biti sastavni dio tenderske dokumentacije na realizaciji projekta izgradnje autoputa od Bara do Boljara. Pored toga, razmotrena je i informacija koja se odnosi na pripremu fizičke i elektronske baze podataka (Soba sa podacima-Data Room), koja se pretkvalifikovanim ponuđačima stavlja na uvid u toku trajanja tendera, a koja će pored opštih i programskih informacija vezanih za projekat izgradnje autoputa, sadržati i izrađene projekte, podatke o zaštiti životne sredine, planiranju, saobraćaju, imovini, pravnom okviru itd.

Na današnjoj sjednici Savjeta izložena je i analiza projektantskog predračuna za dionicu autoputa od Smokovca do Uvača i utvrđene vremenske odrednice za uvrštavanje idejnih projekata od Smokovca do Uvača i od Uvača do Mateševa, u sobu sa podacima.

Takođe je razmatrana informacija o izradi elaborata o eksproprijaciji, za dionicu od Smokovca do Mateševa, uz naglasak da Uprava za nekretnine do 20. septembra treba da izradi elaborat eksproprijacije od mosta Moračica do tunela broj 6. S obzirom da je za područje od Smokovca do Bioča i od Uvača do Mateševa u upotrebi katastar nepokretnosti, postoje svi uslovi da Uprava za nekretnine pristupi izradi elaborata eksproprijacije, odmah nakon dobijanja situacionog plana sa koridorom pojasa eksproprijacije od strane projektanata.

Pored navedenih tema, Savjet je razmotrio i informaciju o aktivnostima na usvajanju detaljnog prostornog plana autoputa Bar-Boljre, osvrnuvši se na javnu raspravu koja će o tom dokumentu trajati do 7. oktobra. Sve primjedbe, sugestije i komentare obrađivač plana i Savjet za uređenje prostora razmatraće sukcesivno. Opravdane i prihvaćene primjedbe biće inkorporirane u Predlog Detaljnog prostornog plana, nakon čega će Predlog plana biti upućen Vladi Crne Gore na razmatranje i usvajanje.

Kada je u pitanju status Zakona o koncesijama, Savjetu je prezentirana informacija da se zvaničan stav stručnih tijela povodom tog zakona očekuje u utorak, 16. septembra, nakon sjednice kolegijuma Skupštine.
Na sjednici je posebna pažnja posvećena aktivnostima koje treba realizovati u okviru javno-privatnog partnerstva za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje autoputa od Bara do Boljara. Savjet je konstatovao da Međunarodna finansijska korporacija (IFC), kao vodeći savjetnik Vlade Crne Gore i nosilac transakcione faze projekta, u tom poslu ima veoma važnu ulogu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?