Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio u oproštajnu posjetu ambasadora Švajcarske Konfederacije Vilhelma Majera

Objavljeno: 20.09.2008. 00:36 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Švajcarske Konfederacije Vilhelma Majera.

Predsjednik Đukanović izrazio je zahvalnost ambasadoru Majeru na doprinosu unaprjeđenju bilateralne saradnje Švajcarske i Crne Gore i istakao poštovanje Crne Gore za razumijevanje koje je Švajcarska iskazala prema demokratskim procesima u našoj zemlji. On je obavijestio ambasadora o dinamičnom ekonomskom i demokratskom razvoju Crne Gore, kao i o opredjeljenju za kontinuitet reformi koje će nam obezbijediti članstvo u evropskim i evroatlanskim strukturama. Ambasador Majer odao je priznanje Crnoj Gori na ostvarenom napretku na planu društvenog i ekonomskog razvoja od momenta obnavljanja državnosti do danas, kao i na njenom jasnom političkom kursu koji za svoju osnovu ima unutrašnju i regionalnu stabilnost.
U bilateralnoj sferi, naglašen je zajednički interes za što skorijim zaključivanjem Sporazuma o socijalnom osiguranju, kao i Sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, dok je pozitivno ocijenjen napredak u tekućoj rundi pregovora koje Crna Gora vodi sa Švajcarskom u okviru finalne faze pristupa Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Premijer je naglasio postojanje prostora za dalji razvoj ekonomskih odnosa dvije zemlje i potvrdio posvećenost Crne Gore daljem jačanju spoljnotrgovinske razmjene. Ocijenjeno je da iskustva Švajcarske mogu biti veoma korisna za crnogorsku ekonomiju, naročito kada je u pitanju dalji razvoj područja zaštite životne sredine, turizma, šumarstva. Takođe, poseban značaj dat je univerzitetskoj saradnji, kao i mogućnostima za studiranje crnogorskih studenata u Švajcarskoj.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?