Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana XII sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 09.10.2008. 20:11 Autor: Naslovna strana
Danas je u Podgorici održana XII sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Savjeta Vujica Lazovic, te članovi - ministri dr Andrija Lompar i Branimir Gvozdenović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković. Na današnjoj sjednici, aktivno učešće su imali i predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), vodećeg savjetnika Vlade Crne Gore u implementacionoj fazi realizacije projekta izgradnje autoputa od Bara do Boljara.
Nakon završene javne rasprave o Nacrtu detaljnog prostornog plana autoputa Bar-Boljare, Savjet je razmatrao Predlog plana i dao saglasnost da se taj dokument uputi Vladi Crne Gore na usvajanje.
Pored tog dokumenta, na sjednici je razmatran i Finalni izvještaj Studije izvodljivosti za autoput Bar- Boljari, sa pratećom analizom saobraćaja i saobraćajnom studijom, kao i strateškom procjenaom uticaja na životnu sredinu, koja je podijeljena u dva dijela: pregled i opšta pitanja i Anex 1-Autoput Bar-Boljare. Savjet je i za ta dokumenata dao saglasnost da se procesuiraju prema Vladi.
Savjet se takođe upoznao sa Predlogom zakona o koncesiji za autoput od Bara do Boljara (Lex specialis), koji će omogućiti dodjelu koncesije za autoput na transparentan, nedeskriminatoran i konkurentan način uz primjenu najbolje međunarodne prakse, putem javnog nadmetanja.
Na sjednici su sa posebnom pažnjom, uz učešće predstavnika Međunarodne finansijske korporacije (IFC), razmatrane ažurirane verzije Uputstva za ponuđače i Nacrta Koncesionog Ugovora za autoput od Bara do Boljara, kao sastavnih djelova tenderske dokumentacije. Savjet je razmatrao najznačajnije elemente tih dokumenata, uključujući i kriterijume za tehničku i finansijsku evaluaciju ponuda na tenderu za potpisivanje i implementaciju ugovora o javnom-privatnom partnerstvu, koji obuhvata projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje autoputa, kao elemenata koji značajno utiču na koncipiranje Koncesionog Ugovora. U rezimeu zaključaka Savjeta, koji se odnose na Uputstva za ponuđače i Nacrt Koncesionog Ugovora, istaknuto je da je prihvatanje tih dokumenata i njihovo upućivanje Vladi Crne Gore na usvajanje, jedan od preduslova da bi se mogla uručiti tenderska dokumentacija za autoput od Bara do Boljara.
U toku trajanja tendera, pored dnevne korespodencije koja će omogućiti svim pretkvalifikovanim ponuđačima pristup elektornskoj sobi sa podacima, biće organizovana i minimum jedna konferencija, na kojoj će se direktno razmjenjivati mišljenja i informacije vezane za projekat. Posebna pažnja biće posvećena Nacrtu Koncesionog Ugovora, čija će predfinalna verzija biti inkorporirana u ponudama predkvalifikovanih ponuđača.
U postupku pretkvalifikacije potencijalnih ponuđača za potpisivanje i implementaciju ugovora o javnom-privatnom partnerstvu, koji uključuje projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje autoputa od Bara do Boljara, kvalifikovalo se sljedećih šest kompanija/konzorcijuma:
-Alpine Konzorcijum (Rukovodeći član: Alpine Bau, Austrija, PORR Solutions Immobilien und Infrastrukturprojekte, Austrija i Osijek-Koteks d.d, Hrvatska),
-Aktor Konzorcijum (Rukovodeći član: Aktor Concessions, Grčka i Aktor, Grčka),
-Bouygues Konzorcijum (Rukovodeći član: Bouygues Travaux Publics, Francuska, DTP Terrassement, Francuska i Intertoll-Europe Zrt, Mađarska),
-Konstruktor Konzorcijum (Rukovodeći član: Konstruktor inženjering d.d., Hrvatska, Institut Gradevinarstva Hrvatske d.d., Hrvatska i Tehnika d.d., Hrvatska),
-Strabag AG Austrija i
-Housing & Construction Holding Co, Izrael.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?