Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Govor predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na Samitu šefova vlada zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) u Kišinjevu (Moldavija)

Objavljeno: 28.11.2008. 22:56 Autor: Naslovna strana
Poštovana predsjednice Vlade Republike Moldavije,
Poštovani generalni sekretare Izvršnog Sekretarijata CEI,
Uvaženi kolege,
Ekselencije,
Dame i gospodo,


Zahvaljujem domaćinu, Republici Moldaviji, predsjedavajućem Centralnoevropske inicijative, na gostoprimstvu, i na odličnoj organizaciji ovog sastanka.

Za Crnu Goru, najmlađu članicu Centralnoevropske inicijative, koja je jedinstvena, ne samo po širini prostora koji zahvata, već i zbog činjenice da okuplja zemlje članice EU, kandidate i potencijalne kandidate za članstvo, kao i one koje tome teže ili imaju druge strateške ciljeve saradnja i na bilateralnom i na multilateralnom planu, ima poseban značaj. Utoliko prije, što, siguran sam, sve članice povezuje zajednički cilj implementacija, odnosno dalja afirmacija univerzalnih standarda i vrijednosti na kojima se temelji savremena evropska civilizacija.

Uvažavajući opredjeljenja i interese svih partnera unutar CEI, Crna Gora sigurno napreduje putem evropskih i evroatlantskih integracija, i veoma cijeni kapacitete ovog regionalnog okvira, koji su za nas dodatna inspiracija i podsticaj u tom pravcu. Računamo na puno razumijevanje i podršku devet članica EU, učesnica ove inicijative, i takođe zahvaljujemo zemljama kandidatima i aspirantima za članstvo u EU i NATO, koje su u različitim fazama, ali na istom putu priključenja u ove integracije, koje nam pomažu, i razmjenjuju sa nama stečeno iskustvo. Kao što smo uvjereni u ispravnost ovog našeg strateškog opredjeljenja, tako vjerujemo i u solidarnost i isprepletanost interesa i članica EU, i onih koje streme tom cilju, odnosno svih, koji u interesu izgradnje modernih demokratskih društava, vjeruju u evropske standarde i vrijednosti. Stoga podržavamo dalje jačanje funkcionalnosti i efikasnosti CEI na liniji odluka o redefinisanju ove inicijative na prošlom samitu u Sofiji, kao i nesmanjen interes, odgovornost i zalaganje članica za puno oživotvorenje njenih ciljeva i programa saradnje u svim oblastima. Crna Gora će tome davati odlučno svoj doprinos.

Dame i gospodo,

Crna Gora je svojim aktivnim učešćem u svim regionalnim inicijativama, odgovornim i realnim odnosom prema procesima u regionu, kao i politikom dobrosusjedstva, što je jedan od naših ključnih prioriteta, prepoznata kao faktor mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Crna Gora je izgradila takav imidž jačanjem unutrašnje političke stabilnosti i multietničkog sklada, dinamičnim ekonomskim razvojem i podizanjem životnog standarda građana, kao i uspješnom implementacijom Privremenog sporazuma sa EU, i ispunjavanjem obaveza koje proističu iz članstva u Partnerstvu za mir. Ponavljam, trajno smo posvećeni izgradnji najboljih mogućih odnosa sa svim susjedima i zemljama našeg regiona, sa kojima nemamo otvorenih pitanja. Vjerujem da će nas sve to preporučiti za što brže uključivanje u Akcioni plan za članstvo u NATOMAP, i približiti datumu za podnošenje aplikacije za članstvo u EU.

Prihvatanje naše aplikacije predstavljalo bi snažan podsticaj širokom frontu proevropskih snaga u Crnoj Gori, kao i jasan signal zemljama regiona da je Evropska Unija naše pouzdano krajnje odredište, i da se konkretni, mjerljivi rezultati napora na ispunjavanju kopenhaških kriterijuma od strane potencijalnih članova objektivno vrednuju i pozitivno ocjenjuju, uprkos aktuelnim teškoćama i izazovima unutar EU. Za ovakve naše aspiracije preporučuju nas i ocjene iz redovnog godišnjeg Izvještaja Evropske komisije o progresu koji je Crna Gora napravila u 2008., koje su generalno pozitivne. Isto tako i odgovornost Vlade Crne Gore da prije svega u fokus svojih daljih aktivnosti stavi primjedbe i očekivanja Evropske komisije za dalje osposobljavanje institucija sistema u izgradnji pravne države, poštovanja ljudskih prava i sloboda, efikasnije borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, jednom riječju za izgradnju savremenog demokratskog društva. Očekujemo za to podršku institucija i svih članica EU, posebno naših partnera iz Centralnoevropske inicijative.

Smatram da su ove naše ambicije realne. Kao što pozdravljamo progres i podržavamo naše susjede i sve zemlje regiona, sa kojima dijelimo ove zajedničke ciljeve. Smatram takođe da Evropa treba da iskoristi šansu i obezbijedi ujedinjenje na cijelom evropskom kontinentu, prihvatajući sve zemlje Zapadnog Balkana, koje po prvi put u istoriji objedinjuju zajednički evropski ciljevi. Mi se zalažemo da region u cjelini bude prepoznat kao faktor stabilnosti na evropskom, kao i na širem planu. Tako će biti realnija i želja svih nas da što efikasnije doprinosimo rješavanju pitanja i izazova na globalnom planu, kao što su klimatske promjene, borba protiv terorizma, saradnja na ublažavanju posljedica aktuelne finansijske i ekonomske krize u svijetu, i druga aktuelna pitanja. Crna Gora je mala država i mala ekonomija. Iako značajnije nije pogođena dosadašnjim posljedicama te krize na nacionalnom nivou, Vlada preduzima sve potrebne preventivne mjere, radi predupređenja negativnih konsekvenci aktuelnih procesa na globalnom ekonomskom planu. Pred tim velikim izazovom, i rekao bih velikom nepoznanicom, potrebna je, smatram, solidarnost i interaktivno djelovanje, kako na regionalnom planu, tako i u okviru Centralnoevropske inicijative, što će biti od uzajamne koristi za sve zemlje pojedinačno, i na nivou CEI. To će doprinositi boljoj unutrašnjoj stabilnosti, ali isto tako otvarati perspektive snaženja i stabilnosti jedinstvene Evrope, kao zajedničkog doma za sve evropske narode i države.

Crna Gora pozdravlja doprinos moldavskog predsjedavanja CEI, posebno u dijelu angažovanja na uspostavljanju saradnje sa ostalim regionalnim inicijativama sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC) i Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), Jadransko-jonskom inicjativom, Organizacijom crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), i drugim asocijacijama, što je sve uticalo na ostvarivanje kordiniranog regionalnog razvoja.

Na kraju, čestitam Rumuniji na preuzimanju uloge predsjedavajućeg CEI od 1. januara naredne godine i želim uspješno liderstvo u našoj Inicijativi. Ujedno, još jednom zahvaljujem Rumuniji na predusretljivosti koju nam je ukazala za rotaciju redosljeda predsjedavanja sa Crnom Gorom, koja će biti spremna da od 1. januara 2010. godine preuzme predsjedavanje.

Hvala na pažnji.


Kišinjev, 28.11.2008. godine
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?