Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio delegaciju organizacija osoba s invaliditetom

Objavljeno: 03.12.2008. 01:30 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, primio je danas predstavnike organizacija osoba sa invaliditetom. Delgaciju su sačinjavali: predsjednik Saveza civilnih invalida rata i izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore Fadil Mučić, izvršni direktor Udruženja paraplegičara Zoran Rajković, izvršni direktor Saveza udruženja roditelja djece sa smetnjama u razvoju Anka Đurišić i predsjednik Saveza gluvih i nagluvih Crne Gore Danilo Popović. U razgovoru je učestvovao i ministar zdravlja, rada i socijalnog staranja Miodrag Radunović.

Čestitajući praznik, Svjetski dan lica sa invaliditetom, predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo odličnom saradnjom i partnerskim odnosom sa predstavnicima organizacija osoba sa invaliditetom, što je uticalo da se realizuje niz strateških dokumenata, zakona i podzakonskih akata, kojima je položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori značajno unaprijeđen. Premijer je iznio očekivanje da će se implementacijom mjera i aktivnosti u narednom periodu položaj osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori dovesti u sklad sa evropskim standardima i standardima propisanim Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom. U realizaciji navedenog cilja, značajnu ulogu ima Savjet za brigu o licima sa invaliditetom.

Izražavajući zahvalnost za prijem i čestitke povodom Dana osoba sa invaliditetom, predstavnici organizacija osoba sa invaliditetom upoznali su predsjednika Vlade sa aktuelnom problematikom i njihovim položajem u Crnoj Gori, ističući da je njihov položaj svakim danom sve bolji, i uvjerenje da će se i dalje unapređivati u partnerskom odnosu sa Vladom i nadležnim institucijama na centralnom i lokalnom nivou.

Konstatovan je napredak u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pristupačnosti i položaja organizacija osoba sa invaliditetom u Crnoj Gori. Preduzetim aktivnostima stvorene su pretpostavke da se u većem obimu i na kvalitetniji način zadovolje potrebe te populacije, koja broji oko 10% ukupnog stanovništva Crne Gore. Važan segment u životu tih osoba je pružanje mogućnosti osobama sa invaliditetom da u punoj mjeri iskažu svoje kreativne, umjetničke i sportske potencijale, iskažu svoj talenat, vještinu i umijeće, kroz njihovo uključivanje u kulturu, rekreaciju i sport, kao ravnopravnih građana društva.

Zajednički je ocijenjeno da je položaj osoba sa invaliditetom značajno unaprijeđen i da su stvorene normativne, institucionalne i finansijske pretpostavke za dalje unapređenje uslova života i rada osoba sa invaliditetom.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?