Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana sjednica Savjeta za eliminisanje barijera za razvoj preduzetništva

Objavljeno: 10.12.2008. 01:11 Autor: Naslovna strana
Na danas održanoj sjednici Savjeta za eliminisanje barijera za razvoj preduzetništva, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Milo Đukanović, usvojen je Izvještaj o realizaciji plana aktivnosti za 2008. godinu i promotivne aktivnosti u narednom periodu, kao i prijedlog Svjetske banke za realizaciju Strategije regulatorne reforme, koja omogućava brzo rješavanje najkritičnijih problema, preko donošenja kvalitetnih novih poslovnih propisa.

Savjet je ocijenio da su rezultati u Izvještaju za 2008. godinu veoma dobri i da u narednom periodu moramo nastaviti odlučnu akciju uklanjanja biznis barijera na svim nivoima, jer Crna Gora mora učvrstiti poziciju otvorene konkurentne države, kako bi se omogućio nesmetan razvoj biznisa u njoj. Uklanjanje biznis barijera je zadatak ne samo Vlade, već i ostalih subjekata, posebno jedinica lokalne samouprave, koje takođe moraju stvarati uslove za privlačenje strateških investicija i ekonomski rast u Crnoj Gori.

Iz plana aktivnosti za 2008. godinu, posebno su značajni rezultati na izmjenama i dopunama Uputstva o radu Centralnog registra privrednog suda (CRPS), kojima je omogućena on line registracija preduzeća, kao i stvaranje uslova za objedinjenu naplatu poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa na zarade i on line plaćanje tih obaveza. Pored toga, usvojen je i Zakon o unutrašnjoj trgovini, shodno kojem je ukinuta obaveza podnošenja zahtjeva za dozvolu za rad, već je dovoljna prijava obavljanja djelatnosti, a pojednostavljene su i skraćene upravne procedure kada je u pitanju revizija tehničke dokumentacije i dobijanje građevinske i upotrebne dozvole (15 dana od dana podnošenja zahtjeva), itd.

Članovi Savjeta su potpredsjednik Vlade Crne Gore Vujica Lazović koji je i i zamjenik predsjednika tog tijela, ministri za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović, finansija Igor Lukšić, unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović, direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Zoran Vukčević, sekretar Sekretarijata za zakonodavstvo Dušanka Jauković, predsjednik Privrednog suda Dragan Rakočević, predsjednici Privredne komore Velimir Mijušković, Unije poslodavaca Predrag Mitrović i Montenegro Biznis Alijanse Slobodan Radović.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?