Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Pariz: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović predao Zahtjev za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji predsjedniku Republike Francuske Nikoli Sarkoziju, u svojstvu predsjedavajućeg Evropskog Savjeta

Objavljeno: 15.12.2008. 22:49 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović predao je danas u Jelisejskoj palati Zahtjev za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji predsjedniku Republike Francuske Nikoli Sarkoziju, u svojstvu predsjedavajućeg Evropskog Savjeta.

Predsjednik Sarkozi je čestitao Crnoj Gori na ovom veoma važnom dogadjaju, koji je potvrda opredjeljenosti i pune posvećenosti daljem procesu integracije zemlje u Evropsku uniju, kroz primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i ispunjavanje svih kriterijuma pristupanja. "Crna Gora može računati na punu podršku Francuske u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Nema utvrdjenog redosljeda i ukoliko Crna Gora bude medju prvim državama koje ispune uslove za članstvo, onda će i medju prvima pristupiti Evropskoj Uniji'' rekao je predsjednik Sarkozi. On je istakao da je Crna Gora u prednosti u odnosu na susjedne drzave u dijelu ispunjavanja političkih kriterijuma. Nakon proslonedjeljnog Evropskog savjeta, na kome je dogovoreno rješenje o nastavku ratifikacije Lisabonskog ugovora, nije više bilo prepreka da Francuska sa velikim zadovoljstvom primi aplikaciju Crne Gore.

Sarkozi je najavio da će Francuska bez odlaganja obavijestiti sve članice EU o crnogorskom zahtjevu za članstvo u Evropskoj Uniji. Predsjednik Djukanović je zahvalio na razumijevanju i kontinuiranoj podršci Francuske, što je od izuzetnog značaja za ovu, kao i sve naredne faze procesa pristupanja Crne Gore.

On je posebno zahvalio predsjedniku Sarkoziju na rijecima ohrabrenja za evropsku perspektivu Crne Gore i na prihvatanju naše aplikacije za članstvo. Premijer Djukanovic istovremeno je čestitao Francuskoj na uspješnom predsjedavanju Unijom, u vremenu teških i nepredvidivih unutarevropskih i globalnih izazova i problema. Predsjednik Sarkozi je najavio da će tokom naredne godine posjetiti Crnu Goru.

U razgovoru u Jelisejskoj palati učestvovao je i evropski komesar za proširenje Oli Ren koji je istakao da je ovo istorijski dan za Crnu Goru i Evropsku uniju, te da će Komisija odmah nastaviti da radi sa Francuskom, a zatim sa Českom, na pripremi mišljenja, tzv. Avis-a, o spremnosti Crne Gore za buduće pregovore o pristupanju.







HRONOLOGIJA DOSADAŠNJEG EVROPSKOG PUTA CRNE GORE

Podsjecamo da je Crna Gora 15. oktobra 2007.godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. Privremeni sporazum stupio je na snagu od 1.januara ove godine i uspješno se primjenjuje. Juna ove godine, Crna Gora je usvojila Nacionalni program za integraciju Crne Gore u EU za period 2008-12.godina, koji predstavlja jasan plan dalje integracijskog puta Crne Gore, ispunjavanje svih obaveza iz SSP i postepeno kreiranje nacionalnog zakonodavstva, procedura i institucija u skladu sa onim što je definisano u evropskim propisima i kriterijumima pristupanja. Vlada Crne Gore je na svojoj sjednici 11.decembra ove godine usvojila Odluku o podnošenju zahtjeva za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji u skladu sa uspješnim procesom sprovođenja Privremenog sporazuma, progresom ostvarenim na putu evropskih integracija u prethodnom periodu i dobrom komunikacijom sa zemljama EU, posebno sa predsjedavajućom Francuskom. Zahtjev za članstvo potpisali su predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Vlade. Dio aplikacije je Odluka Vlade Crne Gore o podnošenju zahtjeva za članstvo, koja je usvojena 11.decembra ove godine, Memorandum Vlade Crne Gore o podnošenju zahtjeva za članstvo u kome je sistematizovana argumentacija zašto Crna Gora cijeni da je spremna za ovu fazu procesa integracija, kao i dvije skupštinske rezolucije posvećene ispunjavanju svih obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i potrebi dinamiziranja procesa evropskih i evroatlanskih integracija zemlje.Shodno odredbama Ugovora o Evropskoj uniji, Zahtjev za članstvo uručuje se Predsjedništvu Evropske unije. Naime, u članu 6, tačka 1. Ugovora kaže se da se Unija zasniva na načelima slobode, demokratije, poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda i na vladavini prava, načelima koja su zajednička svim državama članicama , dok se u članu 49. Ugovora o EU kaže da Svaka evropska država koja poštuje načela navedena u članu 6, tačka 1, može da zatraži da postane članica Unije, tako što će Predsjedništvu Evropske unije podnijeti zahtjev za članstvo.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?