Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Obraćanje predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića na svečanom otvaranju novosagrađenog objekta za palijativnu njegu Doma starih Grabovac u Risnu

Objavljeno: 17.12.2008. 22:11 Autor: Naslovna strana
Dame i gospodo,

Dozvolite mi da povodom otvaranja ovog modernog objekta, kojim će se značajno unaprijediti uslovi za život i rad u Domu starih Grabovac, kažem nekoliko rečenica neuobičajenih za prilike u kojima se slavljenički presijecaju vrpce.

Mjesto i povod našeg okupljanja daju mi, čini mi se, za pravo da se, u svečarskom govoru kakav svakako zaslužuje današnji događaj, obratim, prije svih, ljudima koji trenutno borave ili će boraviti ovdje, u Domu starih Grabovac.

Uvaženi žitelji Doma,

Želim da vas uvjerim da Vlada Crne Gore i svi njeni članovi pojedinačno, imaju puni osjećaj društvene i lične odgovornosti, kao i razvijenu svijest o važnosti socijalne politike, a u okviru nje posebno pažnju prema najstarijoj populaciji.

Humanost jednog društva možda je i najbolje oličena kroz mjeru socijalne brige za ljude koji su životni vijek proveli ugrađujući ga u temelje svoje zajednice.
A to se, znamo dobro, posebno odnosi na ove naše balkanske prostore, gdje se nikad nije živjelo ni previše lagodno, ni previše bezbjedno.


Dragi i poštovani žitelji doma Grabovac,

Izvjesno je da bez vašeg truda, upornosti, često i ličnog odricanja i životne hrabrosti, kroz sve burne godine koje je i Crna Gora prolazila tokom 20. vijeka, ne bi bilo ni današnje Crne Gore.
Da, bez pregalaštva generacija kojima pripadate, ni današnje generacije ne bi imale temelj na kome grade svoju državnu kuću, modernu, demokratsku, ekonomski prosperitetnu - srećno evropsko društvo slobodnih i bogatih građana.

Zato, nije samo diktat dobrog vaspitanja i našeg tradicionalnog moralnog sklopa, nego i naše iskreno opredjeljenje da brigu o vama ne smetnemo s uma ni u vremenu u kome su pred crnom gorom brojne obaveze i odgovornosti, i veliki izazovi na putu evropskog razvoja.

Danas, kada je svima jasno da su vrata ujedinjene evrope širom otvorena za Crnu Goru, za sve građane, želim još jednom da vas uvjerim da ćemo s dužnom pažnjom vrjednovati činjenicu da bez vas i vaše Crne Gore ne bi bilo ni ove današnje.


Uvažene dame i gospodo,

Današnjim otvaranjem novog zdanja, Dom starih u Grabovcu postaje zaokruženi kompleks u kojem će se primjenjivati najsavremenija dostignuća u oblasti gerontologije, psihologije i socijalnog rada, i to uz puno uvažavanje ličnosti i posebnosti korisnika.

Prilika je, zato, da istaknem nadasve partnerski odnos pri realizaciji ovog značajnog projekta. Sredstva za izgradnju i opremanje obezbijedili su prijatelji Doma Fondacija Grabovac iz Amsterdama, Evropska komisija, posredstvom njemačke humanitarne organizacije Help, opština Kotor i Vlada Crne Gore uz podršku brojnih donatora.

Posebnu zahvalnost dugujemo Fondaciji Grabovac i Evropskoj agenciji za rekonstrukciju, koji su obezbijedili inicijalna sredstva za gradnju objekta. Uz njihovu pomoć i razumijevanje drugih, budućih donatora, i strategija razvoja i socijalne zaštite starih lica, koju je usvojila Vlada Crne Gore kao dio sveobuhvatne reforme sistema, ima realne šanse da dostigne najbolju evropsku praksu u ovoj oblasti.

U to ime, uz zadovoljstvo da potvrđujemo viziju razvoja u jednoj važnoj oblasti, neka standardi koji su postavljeni gradnjom ovog objekta budu dobar model, koji će se primjenjivati i u drugim crnogorskim gradovima.

Neka je sa srećom.
Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?