Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Ministar Bošković održao predavanje na Ekonomskom fakultetu

Objavljeno: 17.02.2020. 19:20 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Ministar odbrane Predrag Bošković održao je uvodno predavanje na početku ljetnjeg semestra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na temu 'Bezbjednost kao ekonomski resurs – sigurnost i stabilnost značajni za strane investicije'.

mod

Ministar je zainteresovanim studentima prije svega poželi o uspješan rad, približio važnost članstva u Sjevernoatlantskom savezu i na konkretnim primjerima govorio o prednostima. Objašnjavajući širinu pojma bezbjednosti, ministar je podsjetio na Henri Forda, osnivača kompanije FORD, koji je isticao da jedinu stvarnu sigurnost čovjeku mogu pružiti dovoljna rezerva znanja, iskustva i sposobnosti. Imajući to na umu, podsjetio je i na činjenicu da je region Zapadnog Balkana često bio poprište bitaka, sukoba, nerazumijevanja i borbe za malo parče teritorije. 

'Crna Gora kao najmanja država Balkana kroz istoriju morala je da se uči na svojim greškama, da pokuša da te greške ne ponavlja i da nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine obezbijedi bezbjednosni okvir za sebe, svoje građane, kako bi mogla da se posveti ekonomskom rastu i razvoju', kazao je Bošković i dodao da je upravo članstvo u NATO jedna od najboljih odluka koju je ova Vlada donijela. 'Da ostavimo emocije po strani i istoriju, najispravnija odluka je donešena 2017.godine, kada smo postali dio Alijanse. Mislim da će vrijeme koje dolazi i koje trenutno živimo to i pokazati. Siguran sam i da bi aktuelna situacija bila potpuno drugačija da Crna Gora nije članica NATO', istakao je Bošković. 

mod
 
Ministar je kazao da su, pored povećanja stepena bezbjednosti, prednosti vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i ekonomski rast koji je evidentan. 

'Brojke za prethodne tri godine pokazuju da se rast stranih direktnih investicija iz zemalja NATO uvećao za nekoliko stotina procenata. Samo u prvoj godini članstva u NATO, priliv je bio preko 250% veći nego u godini prije', istakao je ministar i dodao da je to slučaj sa svim zemljama istočnog bloka koje su pristupile Alijansi. 
 
On je odgovarajući na pitanja studenata koja se odnose na članstvo i obaveze koje iz toga proizilaze, poručio da je neutralnost nemoguća kada je Balkan u pitanju, što nas je istorija naučila. 

'Da Crna Gora nije članica NATO, ulaganja u opremu bi bila sigurno desetostruko veća, nego što su ulaganja u modernizaciju Vojske Crne Gore, koja je član kolektivnog sistema odbrane. Znate da ukoliko do bilo kakvog incidenta dođe, da možete računati i na vojsku i na sredstva ostalih 28, uskoro 29. članica Alijanse', poručio je ministar studentima Ekonomskog fakulteta koje je zanimala i sajber bezbjednost. Bošković je kazao da je to, trenutno, najveći izazov za čovječanstvo. 

mod
 
'Ono što je Crna Gora pretrpjela od 2014. godine na ovamo je jedinstven primjer u svijetu. Preživjeli smo više vrsta specijalnih ratova koji su se vodili protiv nas, a sada se ponavlja isti scenario iz 2016. i 2017. godine, sa mnogo perfidnijom namjerom. Mi smo sada, kada su sajber kapaciteti u pitanju, u saradnji sa Sjedinjenim državama značajno podigli znanje i resurse na viši nivo', zaključio je ministar i poručio da svi moramo biti posebno oprezni, jer živimo u vremenu kada su dezinformacije svakodnevica.

mod
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?