Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović održao konferenciju za novinare

Objavljeno: 29.12.2008. 19:15 Autor: Naslovna strana
Uvaženi predstavnici medija,

Pozdravljam vas na press konferenciji na kraju 2008. godine. Hvala Vam na interesovanju za Vladine aktivnosti, koje kontinuirano ispoljavate, kao i na profesionalnom angažmanu.

Najuputnije je da u uvodnom obraćanju podsjetim na one dogadjaje i činjenice koje smatram ključnim za ocjenu učinka Vlade, na planu ispunjavanja zahtjevnih standarda u procesu pridruživanja Crne Gore EU i NATO, kao i u dijelu ostvarivanja ekonomske politike za 2008. i definisanju projekcija za narednu godinu.

Nesporno je: godina na izmaku osnažila je ocjenu o Crnoj Gori kao državi političke, ekonomske i bezbjednosne stabilnosti, i dinamičnog ekonomskog i demokratskog razvoja. Mogli bi to kazati i čitatom evropskih zvaničnika: Crna Gora je pokretačka snaga za Region i veoma prijatno iznenadenje za EU.

Kruna uspjeha državne politike Crne Gore u 2008. došla je,očekivano, na samom kraju godine. Prije dvije sedmice u Parizu, kada smo dobili do sada najasnije priznanje EU napretka naše zemlje - na najvišem nivou predali smo predsjedavajućem, Francuskoj, aplikaciju Crne Gore za članstvo u EU. To je značilo i formalnu potvrdu relevantnih evropskih institucija da smo u minulih 14 mjeseci na odgovoran način implementirali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i Privremeni sporazum, ali i suštinsko uvažavanje očiglednih rezultata na planu ekonomskog i demokratskog razvoja, modernizacije crnogorskog društva, kao i ohrabrenje našoj riješenosti da Crnu Goru pravno, politički, institucionalno, ekonomski i bezbjednosno u bliskoj budućnosti učinimo dijelom ujedinjene Evrope.

Pred nama je dugotrajan i težak, višegodišnji proces, gdje će nastavak reformi i usvajanje standarda, u cilju unaprjedenja kvaliteta života gradjana Crne Gore, biti jednako važni kao i uspjeh pregovaranja i dostizanja punopravnog članstva u EU. Za uspjeh i, posebno, za nastavak dobrog tempa napretka presudno je važno dalje širenje političkog konsenzusa i snaženje administrativnih kapaciteta. Utoliko prije što ćemo do sljedećih integracionih izazova, koji bezsulovno traže više pregalaštva, posebno više specijalističkih znanja, prolaziti u par godina razorne krize koja u odgovornim društvima podrazumijeva bitno drugačije ponašanje ključnih političkih subjekata.

Crna Gora je postala članica Jadranske povelje, a zvanično smo zatražili članstvo u MAP programu, predvorju NATO saveza. Nakon uspješno vodjenog intenziviranog dijaloga i odgovorne implementacije IPAP i PARP programa - spremni smo za naredne korake u probližavanju NATO.

Dakle, naš strateški državni i nacionalni interes,koji smo proklamovali nakon obnove nezavisnosti, a to je članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji i NATO, ostvarujemo dinamikom kakvu smo i obećali. Nemamo iluzija da je na tom putu moguće koristiti prečice za našu zemlju. Umjesto toga, očekujemo da se realno vrednuje napredak koji ostvarujemo u implementaciji evropskih i evro-atlantskih standarda. I ovom prilikom, želim da konstatujem da su naši krupni koraci na tom planu plod partnerske saradnje sa susjednim i zemljama EU i NATO, koje pokazuje punu objektivnost u ocjeni crnogorskih dostignuća.

Sa posebnom pažnjom i odgovornošću nastavili smo da njegujemo dobrosusjedsku i regionalnu saradnju, doprinoseći ukupnoj stabilnosti Zapadnog Balkana. Naša inicijativnost na tom planu je prepoznata i zavredjuje poštovanje medjunarodne zajednice. Nemamo otvorenih pitanja sa susjedima. Priznanje nezavisnosti Kosova upravo je dokaz do koje mjere odlučno slijedimo državne interese Crne Gore i koliko smo spremni da bez kompromisa povlačimo poteze za koje vjerujemo da učvršćuju stabilnost našeg regiona. Nijesmo žurili, svjesni osjetljivosti ove odluke za Srbiju i naše medjudržavne odnose.. Ali, nijesmo ni žmurili pred političkom realnošću, uvjereni da na taj način dajemo puni doprinos raskidu sa mitomanijom i teretima prošlosti i da doprinosimo okretanju Regiona pitanjima zajedničke evropske budućnosti. Slijed dogadjaja u minulih par mjeseci potvrdio je, smatram, ispravnost takvog našeg opredjeljenja.

Tokom ove godine bili smo veoma aktivni u svim regionalnim inicijativama. Postali smo i punopravni član Unije za Mediteran, rekao sam već - i Jadranske povelje.


Dame i gospodo,

Demokratski kapacitet i političku stabilnost Crne Gore potvrdili su Aprilski predsjednički izbori, kao i novembarski lokalni izbori u Kotoru. Politika koja je dovela Crnu Goru do mirne obnove nezavisnosti i postavila stabilno na kolosjek evropskih i evroatlantskih integracija, u medjuvremenu je učvrstila povjerenje gradjana.


U ovom periodu, Vlada je pripremila 101 predlog zakona koji je upućen Parlamentu. Takodje, bili smo spremni da u svakom trenutku odgovorimo na interesovanje poslanika za naš rad, kroz Premijerski sat i uobičajene forme poslaničkih pitanja. Ta vrlo intenzivna komunikacija Vlade i Parlamenta doprinijela je ne samo ispunjavanju evropskih zakonodavnih standarda, što je neophodno u procesu naših euro-integracija, kao i priključenju Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, već je značajno uticala i na unutrašnju stabilnost političkog života.

Vlada je sa opozicijom vodila dijalog i van Parlamenta, veoma otvoreno i konstruktivno, iako je bilo riječi o najosjetljivijim pitanjima iz političkog života, što takodje govori o demokratskom zrijevanju svih relevantnih aktera na političkoj sceni Crne Gore.

U narednih nekoliko minuta zadržao bih vašu pažnju na temi ostvarivanja ekonomske politike za 2008., kao i projekcijama za narednu godinu.

U uslovima kada globalna finansijska i ekonomska kriza već uveliko pogada Evropu i svijet, ni Crna Gora nije ostala poštedjena Ipak, uspjeli smo da i u 2008. godini očuvamo dinamičan ekonomski rast. To je posebno značajno kada znamo da mnoge svjetske ekonomije lagano ulaze u recesiju. Vlade najvećih zemalja u Evropi i svijetu pripremaju ili već realizuju sveobuhvatne programe pomoći bankarskom sektoru i privredi. Podsjetiću samo da je Velika Britanija objavila spremnost da podrži svoju ekonomiju sa 500 milijardi funti, Njemačka je pripremila paket pomoći vrijedan 500 milijardi eura, Francuska oko 400 milijardi eura, a Austrija 100 milijardi eura!

Očkivano je stoga da se posljedice globalne ekonomske krize osjete i u Crnoj Gori. Vlada je definisala set mjera fiskalne i socio-ekonomske politike, kojima nastoji da ublaž negativne posljedice globalne krize a ekonomski sistem Crne Gore. Zakonom o mjerama podrše bankarskom sistemu definisani su instrumenti podrške, vodeći se prvenstveno interesima deponenata i klijenata banaka. Tim mjerama garantovani su depoziti gradjana i privrede do punog iznosa; omogućeno je garantovanje medjubankarskog kreditiranja i pozajmica od finansijskih institucija; obezbijedjena mogućnost prijevremene otplate kredita, obezbijedjena kreditna podrška bankama u Crnoj Gori na njihov zahtjev iz sredstava državnog Budžeta, kao i iz sredstava rezervi i kapitala Centralne banke; predvidjena je i mogućnost učešća države u postupku dokapitalizacije banaka.

Kroz kreditnu podršku bankama, odnosno potencijalnu dokapitalizaciju, Vlada pokušava pomoći uspostavljanju njihove likvidnosti.Time se stvaraju uslovi za jačanje povjerenja u bankarski sistem i mogućnosti da ovaj sektor nastavi sa kreditnom aktivnošću, što će imati pozitivan uticaj na likvidnost gradjana i privrede, kroz nove kredite koje će banke biti u prilici da odobravaju.


Vlada Crne Gore je, sa Budžetom za narednu godinu, donijela i set mjera kojima će smanjiti fiskalna opterećenja građana i privrede.To će istovremeno doprinijeti obezbjeđivanju dodatnih izvora likvidnosti.

Podsjetiću vas na najznačajnije mjere:

- Dalje smanjenje opterećenja na zarade, sto će voditi rastu neto zarada.

- Prijevremenu otplatu unutrašnjeg duga po osnovu restitucije i stare devizne stednje

- Ukidanje naknade za auto-puteve u cijeni goriva

- Ukidanje naknade za korišćenje građevinskog zemljišta

- Smanjenje cijena električne energije za mala i srednja preduzeća uz istovremeno nastavljanje programa subvencionisanja najugroženijih kategorija stanovništva.

Smatram da će ove mjere uticati na poboljšanje konkurentske pozicije privrednih subjekata u Crnoj Gori. Realno je očekivati da se ovaj efekat prelije i na smanjenje cijena proizvoda i usluga.

Prema nedavno objavljenim zvaničnim podacima Monstata, stopa rasta BDP za 2007.godinu iznosila je 10,7%, čime je BDP Crne Gore dostigao nivo od 2,81 milijardu eura, što je 30% više u apsolutnom iznosu nego 2006. Podsjećam, prethodne 2006. godine imali smo realni rast od 8,6%, a nivo sličan tome, od oko 8%, očekujemo i za ovu, 2008.godinu. Otuda je potpuno utemeljena ocjena o Crnoj Gori kao jednoj od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Tokom godine na izmaku nastavljen je ubrzani priliv stranih direktnih investicija. Prema preliminarnim podacima Centralne banke Crne Gore, neto priliv SDI u periodu januar - novembar 2008. godine iznosio je 538,5 miliona eura, što je za 18,1% više u odnosu na isti period 2007. godine.

Nastavlja se trend smanjenja nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti na kraju ove godine je ispod 10,7%.

Značajne efekte i na tom planu očekujemo od realizacije programa POSAO ZA VAS, koji je usmjeren na opštine na sjeveru Crne Gore, kroz kreditnu podršku novim biznis idejama i projektima, sa ciljem da se stimuliše zapošljavanja i razvoj tog regiona.

Fondu za razvoj, Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća i Zavodu za zapošljavanje kandidovan je 771 projekat, čija je vrijednost preko 62 miliona eura i koji predviđaju otvaranje 2770 novih radnih mjesta, što jasno govori o velikom interesovanju u sjevernim opštinama za taj projekat Vlade.

Crna Gora je u fazi uspješnog zaokruživanja procesa učlanjenja u Svjetsku trgovinsku organizaciju - još jednog ključnog koraka na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. U potpunosti smo usaglasili zakonodavstvo i formirali sve neophodne institucije u skladu sa standardima Svjetske trgovinske organizacije.

Ukoliko ne bude nepredviđenih okolnosti, vjerujem da bi u februaru 2009.godine mogli ostvariti članstvo u STO.

Nastavljena je intenzivna priprema za realizaciju strateških investicionih projekata u Crnoj Gori. U toku je tender za izbor partnera za izgradnju autoputa od Bara do Boljara, ukupne procijenjene vrijednosti od 2 milijarde eura. Nakon susreta sa potencijalnim ponuđačima - renomiranim međunarodnim kompanijama, koji su prošli pretkvalifikacioni proces tokom tenderske konferencije prošlog mjeseca, Vlada i nadležno Ministarstvo, u saradnji sa IFC-em, donijeli su odluku da produže trajanje tendera. Umjesto 15. januara koji je bio prvobitno predviđeni rok, ponude će se dostavljati do 2.marta 2009.godine. Dva su najvažnija razloga koja su nas uputila na ovakav potez: prvi je izuzetno obimna investiciono-tehnička dokumentacija sa kojom potencijalni ponuđači treba da se upoznaju; i drugi, finansijska i ekonomska kriza koja pogađa i ovaj sektor, tako da je zainteresovanim kompanijama potrebno dodatno vrijeme da sa poslovnim bankama ugovore modalitete učešća u projektu.

Tender za turističku valorizaciju Velike plaže u Ulcinju trebalo bi da bude objavljen u naredna dva mjeseca, a glavni dio posla koji uključuje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, kompletiranje projektne dokumentacije, i definisanje rješenja za neostajuću infrastrukturu - biće obavljen tokom sljedeće godine.

Vlada je ovog mjeseca usvojila nacrte 15 studija lokacija za turističku valorizaciju više ekskluzivnih lokaliteta na Crnogorskom primorju u zoni morskog dobra (Ostrvo Cvijeća, Sveti Marko, Bonići, Valdanos, Canj, Rose...), što je preduslov za krupna investiciona ulaganja. Prema programu, Vlada je uputila ove dokumente na javnu raspravu, nakon čega slijedi njihovo usvajanje tokom januara.

U oblasti energetike, u završnoj fazi je priprema tendera za izbor strateškog partnera za preuzimanje 22% akcija Elektroprivrede Crne Gore. Plan je da se on objavi sredinom narednog mjeseca. Pored učešća u vlasništvu, potencijalnom partneru ponudićemo i adekvatno pravo u upravljanju kompanijom, kao i ugovor o menadžmentu. Realno je očekivanje i da investitor pokaže interes za postizanje dogovora sa manjinskim akcionarima o otkupu njihovih akcija.

Takođe, početkom naredne godine očekujem i objavljivanje Pretkvalifikacionog tendera za gradnju novog hidroenergetskog izvora - sistema hidroelektrana na Morači ukupne snage 238 MW, gdje postoji ozbiljno interesovanje renomiranih svjetskih kompanija iz ove oblasti.

Zaključio bih konstatacijom da je ova godina, mjereno tempom razvoja, bila jedna od najuspješnijih, ne samo nakon obnove državnosti, već i u cijeloj istoriji Crne Gore. Sljedeća godina je godina novih izazova. S jedne strane, Crnu Goru očekuje progres u procesu evropskih i evro-atlantskih integracija, a sa druge - moramo pronaći najbolje formule da održimo trend ekonomskog rasta i da sa što manje posljedica prebrodimo udare globalne finansijske i ekonomske krize. Uz to, 2009. godina je i definisana kao godina održavanja parlamentarnih izbora.

To jesu prioritetni zadaci za državnu administraciju, za sve političke subjekte i za sve građane Crne Gore. Uvjeren sam da zajedničkim naporima, kao i do sada, možemo odgovoriti izazovima koji su pred nama.

Izvjesno je da je Crna Gora na dobrom putu i da smo najteže izazove bezbjednosne, političke i makroekonomske stabilnosti uspješno savladali. Uz podršku i saradnju sa onima koji su nam dali ulaznicu za razvijeno evropsko demokratsko društvo, prihvatajući našu aplikaciju za status kandidata za EU, sa realnim optimizmom ulazimo u godinu koja je pred nama. Osjetili smo uspjeh, obnovili samopouzdanje, shvatili da se i ovdje može živjeti sigurno i dobro. Na svojim resursima i svojim radom.

Ekonomska kriza kojoj nijesmo mogli doprinijeti, može nakratko usporiti razvojni uzlet Crne Gore. U mjeri u kojoj svi budemo spremni da uvažimo potrebu prilagođavanja takvim uslovima rada i posebno u mjeri u kojoj shvatimo da posljedice krize ne smiju biti tema dnevno-političkih nadgornjavanja, nego inspiracija za novu odgovornost i snažniju posvećenost nacionalnim interesima Crne Gore - bićemo dostojni vrijedne tekovine, obnovljene državnosti i jasne evropske perspektive Crne Gore.

Nadam se da će ove uvodne napomene biti dovoljno inspirativne za vaša pitanja. Koristim priliku da svima poželim srećne praznike i uspješnu predstojeću godinu.

Hvala vam na pažnji.Audio
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?