Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 22.01.2009. 23:28 Autor: Naslovna strana
Danas je održana sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Savjeta Vujica Lazovic, te članovi potpredsjednik Vlade i ministar finansija dr Igor Lukšić, ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija dr Andrija Lompar, ministar za ekonomski razvoj Branimir Gvozdenović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.

Savjet je na današnjoj sjednici razmatrao dinamiku realizacije tenderske faze projekta izgradnje autoputa od Bara do Boljara, prema kojoj je 2. mart ove godine utvrđen kao rok za dostavljanje ponuda, nakon čega će Komisija za ocjenu ponuda i pregovaranje, zajedno sa savjetnikom Vlade Crne Gore - Međunarodnom finansijskom korporacijom, u što kraćem roku izvršiti vrednovanje i formirati rang listu. Na osnovu predloga Savjeta za izgradnju autoputeva, Vlada Crne Gore treba da donese odluku o usvajanju rang liste, nakon čega mogu da otpočnu pregovori sa najboljim ponuđačem.

Pored dinamike, predmet današnjeg rada bila je i informacija o ažuriranim ključnim elementima projekta, sa fokusom na buduće odnose Vlade Crne Gore i koncesionara. U tom kontekstu, Savjet je razmatrao ključne modifikacije Nacrta Ugovora o koncesiji, koje su proizašle iz druge runde razmjene informacija sa šest pretkvalifikovanih ponuđača, uz definisanje minimalnog zahtjeva za sopstvenim učešćem (equtiy) budućeg koncesionara, primjenjujući koncept direktnog uvođenja kapitala koji se temelji na dinamici projekta. Pored toga, razmatran je koncept privremenih pristupnih puteva i izgradnje novih za potrebe gradilišta, kao i predlog da se prolaz vangabaritnih vozila rješava komercijalnim dogovorom koncesionara i korisnika, uz saglasnost resornih institucija Crne Gore. Na sjednici je bilo riječi i o konceptu ubiranja prihoda od trećih lica kojima će raspolagati Vlada Crne Gore, ukoliko pretkvalifikovani ponuđači ne izađu sa predlogom redukcije finansijske ponude po tom osnovu. Takođe je utvrđena maksimalna početna visina putarine, a definisana je i podjela koristi između Vlade i koncesionara prilikom optimizacije glavnog projekta i predloženo da nezavisni inženjer bude angažovan i za period upravljanja autoputem itd.

Budući da u prvoj polovini februara predstoji još jedna runda razmjene informacija sa pretkvalifikovanim ponuđačima, zaključeno je da se do tada pripremi finalna verzija Nacrta ugovora o koncesiji, koja će biti polazna osnova za pregovore sa budućim koncesionarom.

Savjet se takođe upoznao sa pitanjima i odgovorima iz korespondencije u tenderskoj fazi, koji se putem elektronske baze podataka stavljaju na uvid svim pretkvalifikovanim ponuđačima.

Savjet je razmatrao i informaciju o izradi elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za dionicu autoputa od Podgorice do Mateševa. Osim toga što je elaborat urađen u skladu sa crnogorskom regulativom i što će njegov Nacrt ovih dana biti postavljen u elektronskoj bazi podataka, u narednih mjesec dana će uz pomoć eksperata Međunarodne finansijske korporacije, biti pripremljena finalna verzija u skladu sa zahtjevima međunarodnih finansijskih institucija.

Pored navedenih tema, Savjet je razmatrao i informaciju o izradi Elaborata o eksproprijaciji nepokretnosti za dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa, o čemu je Uprava za nekretine dostavila Direkciji za saobraćaj elaborat za KO Rogami, Đurkovići, Mrke i Blizine. Uprava je, takođe, 12. januara t.g. preko Komisije za izlaganje, započela postupak izlaganja na javni uvid podataka premjera i katastarskog klasiranja zemljišta i utvrđivanja prava na nepokretnosti za KO Bioče, Klopot, Pelev Brijeg i Duške. Sve te aktivnosti odvijaće se sukcesivno sa pripremom elaborata eksproprijacije nepokretnosti i za preostale pod-dionice.

U postupku pretkvalifikacije potencijalnih ponuđača za potpisivanje i implementaciju ugovora o javnom-privatnom partnerstvu, koji uključuje projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje autoputa od Bara do Boljara, kvalifikovalo se sljedećih šest kompanija/konzorcijuma:

1. Alpine Konzorcijum (Rukovodeći član: Alpine Bau, Austrija, PORR Solutions Immobilien und Infrastrukturprojekte, Austrija i Osijek-Koteks d.d, Hrvatska),
2. Aktor Konzorcijum (Rukovodeći član: Aktor Concessions, Grčka i Aktor, Grčka),
3. Bouygues Konzorcijum (Rukovodeći član: Bouygues Travaux Publics, Francuska, DTP Terrassement, Francuska i Intertoll-Europe Zrt, Mađarska),
4. Konstruktor Konzorcijum (Rukovodeći član: Konstruktor inženjering d.d., Hrvatska, Institut Gradevinarstva Hrvatske d.d., Hrvatska i Tehnika d.d., Hrvatska),
5. Strabag AG Austrija i
6. Housing & Construction Holding Co, Izrael.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?