Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio ministra inostranih poslova Republike Slovenije Samuela Žbogara

Objavljeno: 02.02.2009. 20:11 Autor: Naslovna strana
Region Zapadnog Balkana i ubuduće će imati prioritetno mjesto u spoljnoj politici Slovenije, koja ce snažno podržavati dalju integraciju Crne Gore na putu u Evropsku Uniju i NATO - saopštio je, u razgovoru sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, ministar inostranih poslova Republike Slovenije Samuel Žbogar.

Predsjednik Vlade je izrazio očekivanje da će Evropska unija poštovati princip da svaka zemlja Zapadnog Balkana napreduje u skladu sa ostvarenim rezultatima, po tzv. principu regate. Nakon podnešenog zahtjeva za članstvo u MAP-u i aplikacije za status kandidata u EU, Crna Gora očekuje da se tokom ove godine nastave aktivnosti koje ce obezbijediti kontinuitet integracionih procesa.

Šef slovenačke diplomatije, uz čestitke na izvanrednom progresu Crne Gore nakon ostvarene državne samostalnosti, saglasio se sa ocjenom premijera Đukanovića da je dalje proširenje na region Zapadnog Balkana i u interesu Evropske unije. Slovenija ce podržati pozitivne odgovore u strukturama EU i NATO na crnogorske inicijative za dalje korake u procesu integracija, saopštio je ministar Žbogar, uz ocjenu da je jako značajno da tokom ove godine dode i do liberalizacije viznog režima.

Premijer Đukanović i ministar Žbogar su pozitivno ocijenili i dosadašnju ekonomsku saradnju dvije zemlje, koja će posebno dobiti na značaju u narednom periodu kada će se sve države suočiti sa posljedicama globalne krize.

Kontinuitet susreta na najvišem nivou biće nastavljen i narednih mjeseci, kada ce predsjednik Vlade Milo Đukanović, na poziv premijera Slovenije Boruta Pahora, posjetiti Ljubljanu.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?