Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso čestitao je predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću na pobjedi Koalicije Evropska Crna Gora na parlamentarnim izborima

Objavljeno: 04.04.2009. 00:23 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso uputio je čestitku predsjedniku Vlade Crne Gore Milu Đukanoviću na pobjedi Koalicije Evropska Crna Gora na parlamentarnim izborima održanim 29.marta.

U pismu, koje je premijeru Đukanoviću danas uručio šef delegacije Evropske komisije u Podgorici ambasador Leopold Maurer, predsjednik EK istakao je ostvareni napredak Crne Gore u sprovođenju reformi i rezultate u sprovođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Baroso je poželio i mnogo uspjeha u savladavanju izazova koji stoje pred Crnom Gorom u daljem toku procesa evropskih integracija, podvlačeći da će nastavak već započetih reformi, kao i konsenzus među političkim snagama o procesu evropskih integracija i reformama, predstavljati ključni element uspjeha Crne Gore na njenom evropskom putu.

Tokom razgovora sa ambasadorom Maurerom, predsjednik Vlade Milo Đukanović zahvalio je na čestitci predsjednika Evropske komisije. On je izrazio zadovoljstvo demokratičnošću cjelokupnog izbornog procesa i najavio da će evropske i evroatlantske integracije ostati strateški cilj i nove Vlade, do čijeg konstituisanja će Koalicija Evropska Crna Gora nastojati da dođe u što bržem roku.

Ambasador Maurer istakao je zadovoljstvo Evropske komisije što su izbori u Crnoj Gori sprovedeni u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, ocjenjujući to veoma značajnim u trenutku kada članice EU treba da pozovu Evropsku komisiju da sačini mišljenje o crnogorskoj aplikaciji za članstvo, kako bi mogao da otpočne proces pripreme Upitnika. On je prenio očekivanja da će takav poziv Evropskoj komisiji uslijediti do kraja ovog mjeseca. Ambasador Maurer je istakao da bi Evropska komisija bila veoma zadovoljna ako Crna Gora postane mjera za uspjeh i ostalim zemljama u regionu Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

Premijer Đukanović i ambasador Maurer su razmijunili mišljenja i o posljedicama koje globalna ekonomska i finansijska kriza ostavlja u samoj Evropskoj uniji, kao i u državama regiona. Najavljena je spremnost Brisela da u okviru IPA programa finansijski pomogne realizaciju određenog broja infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?