Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio predsjednika Parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjorn Jaglanda

Objavljeno: 12.05.2009. 22:13 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović razgovarao je danas sa predsjednikom Parlamenta Kraljevine Norveške i kandidatom za generalnog sekretara Savjeta Evrope Thorbjorn Jaglandom.

Predsjednik Đukanović je visoko ocijenio domete dosadašnje saradnje Crne Gore i Norveške, i to ne samo u političkoj ravni već i u sferi ekonomije. On je posebno istakao značajne investicije i saradnju norveške države i kompanija u oblasti zdravstva i telekomunikacija, ukazujući da postoje i veoma dobri izgledi i zainteresovanost za proširenje te saradnje na oblast energetike.

Predsjednik Parlamenta Kraljevine Norveške Thorbjorn Jagland, ocjenjujući odnose dvije države takođe veoma kvalitetnim, podvukao je da njegova zemlja podržava napore Crne Gore na putu priključenja u punopravno članstvo evropskih i evroatlantskih struktura. On je istakao da se visoko cijeni demokratski put Crne Gore do sticanja nezavisnosti, kao i uspostavljanje dobrih odnosa sa susjednim zemljama nakon toga. Ukazao je da Crna Gore može biti primjer zemljama regiona po svom odnosu prema manjinama, kao i načinu na koji rješava svoj granični spor sa Hrvatskom.

Sagovornici su se saglasili da je sigurnost i bezbjednost Evrope nedjeljiva I da je integracija cijelog regiona Zapadnog Balkana u EU I NATO jedini pozdan garant sigurne budućnosti i regiona, i čitave Evrope.

Ocijenjeno je takođe da postoji dosta prostora za saradnju u multilateralnim organizacijama, posebno u Savjetu Evrope, u kome je u toku procedura za izbor generalnog sekretara, a predsjednik Parlamenta Kraljevine Norveške je jedan od kandidata za tu funkciju.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?