Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Održana XV sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori

Objavljeno: 02.06.2009. 19:42 Autor: Naslovna strana
Danas je održana petnaesta sjednica Savjeta za izgradnju autoputeva u Crnoj Gori, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta i predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Sjednici su prisustvovali potpredsjednik Vlade i potpredsjednik Savjeta Vujica Lazovic, te članovi: ministri dr Igor Lukšić, dr Andrija Lompar i Branimir Gvozdenović, direktor Direkcije za saobraćaj Veselin Grbović, direktor Monteputa Ratko Ivanović i sekretar Angelina Živković.
Na današnjoj sjednici prezentiran je hronološki presjek postupka pregovaranja, sa analizom ključnih elemenata Ugovora o koncesiji za autoput Bar-Boljare.
Nakon uspješno sprovedene dvije runde pregovora i pisane korespodencije između Vlade Crne Gore i prvorangiranog konzorcijuma Konstruktor, Savjet je razmatrao Izvješaj Komisije za ocjenu ponuda i pregovaranje za dodjelu koncesije, kao i Predlog Ugovora o koncesiji. Savjet je predložio da Vlada Crne Gore koncesiju za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje autoputa Bar-Boljare, dodjeli konzorcijumu koga čine Konstruktor inženjering, Institut građevinarstva Hrvatske i Tehnika, gdje je Konstruktor inženjering d.d. vodeći član konzorcijuma.
Ukoliko Vlada Crne Gore prihvati predlog Savjeta, u tom slučaju će Vlada Crne Gore kao koncedent i konzorcijum Konstruktor kao koncesionar, realizovati međusobne obaveze zaključivnjem Ugovora o koncesiji, nakon kojeg treba da uslijedi faza zaokruživanja finansijske konstrukcije i zaključivanja finansijskog ugovora.
Savjet je razmatrao i informaciju o izradi Elaborata o eksproprijaciji nepokretnosti za dionicu od Smokovca do Mateševa. Vlada Crne Gore je na sjednici od 19. februara 2009. godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za eksproprijaciju nepokretnosti na dionici Rogami-Bioče, koji obuhvata katastarske opštine Rogami, Đurkovići, Mrke i Blizne (Sl liste CG br. 22/09), i nakon toga Ministarstvo finansija izdalo potvrdu da su Zakonom o budžetu za 2009. godinu obezbjeđena sredstva za eksproprijaciju zemljišta na toj dionici. Nadalje, Uprava za nekretnine je završila elaborat eksproprijacije za katastarske opštine Bioče, Pelev Brijeg i Klopot, a u završnoj fazi su aktivnosti na izradi elaborata za eksproprijaciju nepokretnosti za katastarske opštine Lutovo, Lijeva Rijeka, Lopate i Trebješica.
Savjet se takođe upoznao sa napretkom na izradi Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa. Pripremljeni elaborat će biti dostavljen Ministarstvu turizma i zaštite životne sredine, odnosno Agenciji za zaštitu životne sredine na zvaničnu proceduru ocjenjivanja, za koju je zakonom predviđen rok od 45 kalendarskih dana, u koji je uključena i javna rasprava povodom naslovljenog dokumenta.
Dobijanjem saglasnosti na Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu završavaju se sve aktivnosti koje se odnose na oblast životne sredine, koje su utvrđene kao preduslov za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju dionice autoputa Smokovac Mateševo.




Pored navedenih tema, Savjet je razmatrao i određena rješenja pri definisanju obima i načina obavljanja supervizije u korist Vlade Crne Gore za vrijeme trajanja izgradnje, upravljanja i održavanja autoputa Bar-Boljare, kao i argumente za za i protiv ubrzavanja dinamike za otpočinjanje pripremnih radova na izgradnji autoputa.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?