Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Vojska Crne Gore spremna da pruži pomoć građanima u borbi sa korona virusom

Objavljeno: 18.03.2020. 20:39 Autor: mod

mod

Ministar odbrane Predrag Bošković sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutinom Dakićem i ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem obišao je kasarnu 'Milovan Šaranović' u Danilovgradu, gdje je formirana mini bolnica i karantin.

'Vojska Crne Gore spremna je da na svaki zahtjev Vlade i svih resora doprinese ublažavanju posljedica u jednoj ovakvoj, vanrednoj situaciji.  Građani mogu da se oslone na svoju vojsku, koja je na raspolaganju u punom kapacitetu za potrebe zdravstvenog sistema Crne Gore', poručio je ministar Bošković.

Tom prilikom Vod za hemijsko – biološko -  radiološko nuklearnu odbranu (HBRNO) Pješadijskog bataljona demonstrirao je postupak dekontaminacije/dezinfekcije vozila i vozača kojima su iz inostranstva došli pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Takođe, demonstrirana je i procedura dekontaminacije prostorija i puteva, a prikazani su i kapaciteti poljske bolnice, gdje se primaju i obrađuju pacijenti za koje se sumnja da su nosioci korona virusa (COVID-19).

U okviru kasarne spremna su i dva karantina, za 59 i 26 osoba, gdje su i prostorije za  medicinsko osoblje, ambulanta, kao i soba za izolaciju. Uz sve to, na raspolaganju, ne samo pripadnicima VCG, već i građanima je višenamjenski helikopter Bell 412 EPI.

'Danas smo po prvi put mogli da vidimo mogućnosti helikopterske jedinice Vojske Crne Gore, koja je u punom kapacitetu da može da vrši medicinsku evakuaciju, uz poštovanje svih procedura za održavanje pacijenata u životu i potpune zaštite medicinskog osoblja, koje bi pratilo jednog takvog pacijenta', poručio je Bošković.

 

Da su svi kapaciteti Vojske Crne Gore od izuzetnog značaja za cjelokupno društvo, istakao je ministar zdravlja Kenan Hrapović, koji kaže da time postajemo jedinstven zdravstveni sistem.  

‘Moram da istaknem posvećenost i angažovanost pripadnika Vojske Crne Gore, kako medicinskog i stručnog kadra, tako i svih ostalih, da u svakom momentu mogu da odgovore zadatku. Tu je i helikopter, koji raspolaže sa najsavremenijom medicinskom opremom, što je od izuzetnog značaja.’

 

Sve demonstrirane procedure prethodne večeri prošli su pripadnici Vojske Crne Gore, njih šestoro, koji su stigli iz Slovenije.

‘Oni su svi tretirani u skladu sa standardima i procedurama koje je propisao Institut za javno zdravlje i nalaze u karantinu. Njihovo opšte zdravstveno stanje je dobro’, zaključio je Hrapović.
mod

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?