Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio ministra inostranih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčaka

Objavljeno: 09.06.2009. 22:13 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ministra inostranih poslova Republike Slovačke Miroslava Lajčaka, koji boravi u Crnoj Gori povodom učešća na regionalnoj konferenciji o iskustvima u oblasti evroatlanskih integracija i vizijama Balkana.

Predsjednik Đukanović je istakao da Crna Gora cijenu pažnju i pomoć slovačke Vlade, i u periodu uoči referenduma, i tokom prethodne tri godine njenih intenzivnih evroatlantskih i evropskih integracija. On je slovačkom šefu diplomatije saopštio da će nova Vlada Crne Gore biti vlada kontinuiteta čiji će strateški ciljevi biti članstvo u NATO i Evropskoj uniji. U tom kontekstu, predsjednik Đukanović je ocijenio da je od posebnog značaja da se ne usporava proces integracije regiona Zapadnog Balkana u NATO jer je pitanje bezbjednosti od suštinskog značaja za cio region.

Ministar inostranih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak istakao je da je vidljiv ogroman napredak koji je Crna Gora ostvarila u prethodne tri godine.

Crna Gora je zemlja koja zna šta su njeni prioriteti i koja zaslužuje da njeni rezultati budu adekvatno vrednovani u evroatlantskim i evropskim strukturama, ocijenio je Lajčak. On je najavio da će najvjerovatnije početkom naredne godine doći do liberalizacije viznog režima za Makedoniju,Crnu Goru i Srbiju što će biti jasan i konkretan signal građanima tih zemalja o evropskim perspektivama regiona.

U dužem i prijateljskom razgovoru, predsjednik Đukanović i slovački šef diplomatije su visoko ocijenili i bilateralne odnose, a Lajčak je prenio i poziv koji je premijer Slovačke Robert Fico uputio predsjedniku Đukanoviću da posjeti Bratislavu.

Iskazana je i spremnost slovačke Vlade da pruži ekspertsku pomoć Crnoj Gori tokom njenog predstojećeg predsjedavanja regionalnim inicijativama, a šef diplomatije Slovačke najavio je i mogućnost otvaranja ambasade njegove zemlje u Podgorici.

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?