Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio pomoćnika generalnog sekretara UN i predsjednika Upravnog odbora UNITAID Filipa Dust Blazija

Objavljeno: 13.06.2009. 00:23 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas pomoćnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i predsjednika Upravnog odbora UNITAID Filipa Dust Blazija, koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

Bivši ministar inostranih poslova Francuske, koji je sada na čelu Upravnog odbora UNITAID (Međunarodne inicijative za olakšavanje pristupa ljekovima radi obezbjeđivanja medicinskog tretmana oboljelih od HIV/AIDS, malarije i tuberkuloze) uputio je poziv Crnoj Gori da, kao prva zemlja iz regiona, pristupi ovoj organizaciji i dobije mjesto u njenom Upravnom odboru.

Predsjednik Đukanović je, zahvaljujući na pozivu Crnoj Gori za članstvo u Upravnom odboru UNITAID-a, kazao da je čast za svaku zemlju da bude u takvom društvu i da u okviru svojih mogućnosti pruži doprinos borbi Ujedinjenih nacija protiv bolesti koje najteže pogađaju siromašne zemlje svijeta.

Predsjednik Đukanović je izrazio zadovoljstvo angažovanjem Dust-Blazija u oblasti inovativnog finansiranja za razvoj i ocijenio da će njegovo bogato diplomatsko iskustvo biti značajno za uspješnu realizaciju projekata finansiranih od strane UNITAID.

Informišući sagovornike o aktivnostima i načinu funkcionisanja novostvorene Inicijative, kao i projektima koji se realizuju uz njenu podršku u 93 zemlje, Dust-Blazi je ukazao na značaj priključivanja Crne Gore ovoj Inicijativi za dalju realizaciju projektovanih politika u borbi protiv ovih bolesti.

Predsjednik Đukanović i bivši šef diplomatije Francuske razmijenili su mišljenja i o evroatlantskim i evropskim perspektivama regiona, uz ocjenu visokog gosta da je Crna Gora, uprkos globalnoj ekonomskoj krizi, stabilno na putu integracija. Uz zahvalnost Vladi Francuske na pomoći tokom dosadašnjeg procesa integracija Crne Gore, predsjednik Đukanović je izrazio očekivanje da će uskoro uslijediti novi konkretni koraci na tom putu - liberalizacija viznog režima sa zemljama EU, članstvo u MAP-u i STO, te sticanje statusa kandidata za Evropsku uniju.

Razgovoru premijera Đukanovića i Filipa Dust Blazija prisustvovao je i ministar inostranih poslova Milan Roćen.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?