Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saopštenje: Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio ministra za ekonomski razvoj Republike Italije Klaudija Skajolu

Objavljeno: 16.06.2009. 21:40 Autor: Naslovna strana
Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović primio je danas ministra za ekonomski razvoj Republike Italije Klaudija Skajolu.

Predsjednik Đukanović je naglasio da Crna Gora doživljava Italiju kao dobrog susjeda i prijatelja koji nam pruža značajnu podršku na putu ka evropskim i evroatlanskim integracijama. Zahvalivši Vladi Italije na dosadašnjoj značajnoj razvojnoj pomoći, prije svega u oblasti zaštite životne sredine, on je izrazio zadovoljstvo veoma dinamičnim trendovima razvoja bilateralne saradnje, ističući da su važan impuls u tom smjeru dali nedavni susreti premijera dvije zemlje u Podgorici i Rimu. Premijer je veoma zadovoljavajućim ocijenio i dosadašnje kontakte na nivou resornih ministarstava i kompanija, izražavajući uvjerenje da će šanse koje su pred nama biti iskorišćene.
Ministar Skajola je čestitao premijeru Đukanoviću ostvareni uspjeh na parlamentarnim izborima koji su pokazali jasnu podršku politici Vlade. On je potvrdio podršku Italije Crnoj Gori prilikom daljih koraka ka članstvu u NATO i EU, kao i u aktuelnom pitanju oslobađanja od viza za crnogorske građane kada su u pitanju zemlje šengenskog sporazuma. Ministar je istakao spremnost italijanskih investitora da ulože 4 do 5 milijardi eura u konkretne projekte u Crnoj Gori u sektoru energetike, imajući u vidu prije svega projekat podmorskog kabla između dvije države, projekte izgradnje hidroelektrana, ulaganja u Elektroprivredu Crne Gore, kao i u prenosnu mrežu. Zajednički je konstatovano da dosadašnja saradnja u oblasti energetike predstavlja prvi korak na povezivanju energetskog sistema Crne Gore sa evropskim sistemom.
Sagovornici su izrazili posebno zadovoljstvo današnjim potpisivanjem memoranduma o saradnji između nadležnih ministarstava Crne Gore i Italije o razvoju energetskog sektora, odnosno realizaciji Studije o tehničko-ekonomskoj izvodljivosti radova na rekonstrukciji željezničke pruge Bar Beograd.
Razgovoru su sa crnogorske strane prisustvovali ministri ekonomije i uređenja prostora i zaštite životne sredine, Branko Vujović i Branimir Gvozdenović, dok su u italijanskoj delegaciji bili i predsjednik kompanije ENEL-a Fulvio Conti, predsjednik kompanije A2A Giugliano Zuccoli i predsjednik kompanije Terna Flavio Cattaneo.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?