Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Jedanaesti godišnji konkurs UNESCO za finansiranje projekata iz Fonda za kulturnu raznolikost

Objavljeno: 14.04.2020. 16:16 Autor: Ministarstvo kulture
Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) objavila je jedanaesti konkurs za podnošenje zahtjeva za finansiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (u daljem tekstu "IFCD"). Među mogućim korisnicima sredstava Fonda je i Crna Gora, kao članica Konvencije o zaštiti i promovisanju raznolikosti kulturnih izraza.

IFCD pruža podršku projektima koji vode ka strukturalnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan uticaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalne infrastrukture, uključujući profesionalne i organizacione kapacitete, a podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije. Projekti podržani od strane IFCD imaju širok spektar aktivnosti - od izgradnje kapaciteta i kulturnog mapiranja do analize politika i razvoja, kao i podrška preduzetništvu i konsolidaciji kulturnih industrija.

Na Konkurs mogu aplicirati organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije. 

Nepodobne aplikacije

 Produkcija kulturno-umjetničkih djela i manifestacija; 
 Očuvanje nematerijalne kulturne baštine (zahtjeve u vezi sa tom oblašću treba uputiti Fondu za zaštitu nematerijalne kulturne baštine);
 Očuvanje materijalne kulturne baštine (zahtjeve uputiti Fondu za svjetsku baštinu);
 Projekti koji imaju za cilj poravnjivanje ili otplatu duga ili plaćanje kamate;
 Projekti održavanja tekućih aktivnosti sa pratećim troškovima;
 Finansiranje trajnih radnih prostorija i / ili opreme, fizička konstrukcija ili isključivo obnova objekata;
 Projekti koji se fokusiraju na umjetničko obrazovanje, uključujući jačanje umjetničkih vještina u osnovnim i srednjim školama;
 Projekti koji se fokusiraju na kulturni turizam;
 Stipendije ili dotacije za lične potrebe.

Kako se prijaviti?

Aplikacije se ispunjavaju isključivo na On-line aplikacionoj platformi, na engleskom ili francuskom jeziku. 

Aplikacije u štampanom primjerku ili putem e-maila se ne prihvataju.

Uputstva za podnošenje zahtjeva, cjelokupan tekst konkursa, dodatna pojašnjenja i kriterijumi evaluacije, mogu se naći na linku.

Rokovi

Krajnji rok za podnošenje aplikacija/projekata je 27. maj 2020. godine, u ponoć (po srednjoevropskom vremenu), a aplikacije se podnose isključivo putem linka. Nakon toga uslijediće proces nacionalne predselekcije projekata koji sprovodi 

Nacionalna komisija za UNESCO. Rok za predselektovanje projekata od strane Nacionalne komisije i dostavljanje prijedloga ka UNESCO je 10. jul 2020. godine.

Nacionalna komisija za UNESCO ima pravo da Sekretarijatu UNESCO Konvencije u Parizu podnese četiri najbolja projekta (najviše dva od organa javne uprave ili javne ustanove i najviše dva od NVO), shodno propozicijama konkursa. Sekretarijat Konvencije može odabrati jedan projekat po korisniku sredstava.

Uspješne podnosioce zahtjeva Sekretarijat će obavijestiti u februaru 2021. godine, dok bi implementacija odobrenih projekata trebalo da počne u aprilu 2021. godine. 

Maksimalan iznos sredstava koji se može potraživati predloženim projektom je 100.000,00 USD. 

Kontakt osoba za Konvenciju 

Tijana Vujović

Tagovi

Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?