Pažnja: Sadržaj ove stranice je dio arhivskog sadržaja i odnosi se na prethodne sazive Vlade Crne Gore. Moguće je da su informacije zastarjele ili nerelevantne.
Arhiva

Saveznice ostaju čvrsto posvećene jedinstvu i međusobnoj solidarnosti

Objavljeno: 16.04.2020. 00:37 Autor: Biro za odnose sa javnošću MO
Ministar odbrane Predrag Bošković učestvovao je na vanrednom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, koji je održan putem video konferencije, kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Povod za održavanje sastanka je razmatranje dosadašnjih aktivnosti koje su na nivou Alijanse realizovane na planu pružanja pomoći saveznicama u cilju prevazilaženja negativnih efekata izazvanih COVID-19. Ministri odbrane su konstatovali da se sve članice suočavaju sa velikim izazovima i ulažu značajne napore kako bi, prije svega, ublažili posljedice po ljudske živote.

Razmotreni su i bezbjednosni uticaji COVID-19 krize na Alijansu i partnere. Konstatovano je da su tokom prethodnog perioda saveznice pokazale međusobnu solidarnost kroz upućivanje konkretne podrške u vidu medicinske opreme. Takođe, istaknuto je da je Alijansa stavila na raspolaganje svoje kapacitete kako bi pružila podršku pri transportu neophodnog materijala i opreme, a iskazana je i pomoć u vidu medicinskog osoblja. 

Zaključeno je da će i u predstojećem periodu NATO aktivno raditi na iznalaženju najboljih rješenja na suzbijanju pandemije, kroz sveobuhvatan pristup i saradnju sa međunarodnim partnerima, u prvom redu UN i EU, a da će Alijansa ujedno ostati čvrsto posvećena ključnim zadacima u cilju očuvanja globalnog mira i bezbjednosti kroz dalje jačanje odbrane i odvraćanja.
 
Ministar Bošković je naglasio da je Alijansa još jednom pokazala da ostaje posvećena temeljnim vrijednostima, odnosno zaštiti svog stanovništva, budući da je tokom proteklog perioda pokazan visok stepen jedinstva i solidarnosti saveznica. Takođe, naglasio je i važnost vojnih kapaciteta koji predstavljaju značajnu podršku pri sprovođenju nacionalnih mjera na ublažavanju posljedica COVID-19, ali i međusobne saradnje saveznica i koordinacije sa međunarodnim partnerima, kako u pružanju konkretne medicinske pomoći, tako i na planu razmjene iskustava u cilju jačanja otpornosti. Ministar se još jednom zahvalio svim saveznicama koje su u proteklom periodu pružile podršku u medicinskoj opremi koja je upućena Crnoj Gori, što je još jedna potvrda solidarnosti i prijateljskih odnosa unutar Alijanse.
Da li vam je sadržaj ove stranice bio od koristi?